Ga naar Content

Van Hamburg naar Berlijn: John en Erica zien Oranje wel kampioen worden

Abbenessers John en Erica van den Berg gaan deze zomer naar alle wedstrijden van het Nederlands elftal. NH volgt het stel dwars door Duitsland. De dag na de gewonnen achtste finale tegen Roemenië is het echtpaar opgelucht: "We speelden ze helemaal van de mat."

John en Erica zitten altijd als een van de eersten in het stadion - Foto: John en Erica van den Berg

Het kan verkeren. Het ene moment druipt Oranje af na een gênante vertoning tegen Oostenrijk, een week later zijn de titelkansen weer springlevend na een uitstekende wedstrijd tegen Roemenië. Ook Abbenessers John en Erica zagen de wederopstanding van het Nederlands Elftal vanaf de tribune.

Van Hamburg naar Berlijn: in het spoor van John en Erica

NH volgt Abbenessers John en Erica van den Berg tijdens hun EK-reis door Duitsland. De dag na iedere wedstrijd van Oranje bellen we met de fanatieke Oranjefans voor een verslag van hun beleving van de wedstrijd, van het toernooi en een prognose voor de volgende wedstrijd.

Dat betekent niet dat ze na de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk al het vertrouwen kwijt waren, vertelt John: "Toen zei ik ook al dat ze gewoon de finale gaan halen, zo'n slechte pot heb je altijd ergens in het toernooi. Maar wat ze hier nu laten zien is super natuurlijk." 

Voor de wedstrijd zat de sfeer, zoals eigenlijk het hele toernooi al, er bijzonder goed in, zegt John: "Dat er minder mensen waren dan in de groepsfase, daar was niks van te merken, de sfeer was weer gigantisch."

Ook de dag van tevoren hadden de twee zich al goed vermaakt in speelstad München, geeft Erica toe: "In de groepsapps zie je de cafés voorbij komen. Nou dan drink je eens wat, en je doet nog een wijntje, en voor je het weet bedenk je dat je wel nog terug moet komen naar het hotel. Er werd aardig doorgefeest."

Zoals altijd waren de twee als een van de eersten in het stadion. En daar werden ze getrakteerd op een tot leven gekomen Oranje, dat de Roemenen geen moment gevaarlijk liet worden. Bijna geen moment dan, vertelt John: "Die eerste twintig minuten dacht ik nog wel eens: 'Als dit de hele avond zo gaat gaan we het niet redden', maar gelukkig draaide het toen helemaal om."

Tijdens de wedstrijd kwamen de Abbenessers ook nog meerdere keren in beeld op televisie. "M'n telefoon ontplofte zowat, we kregen heel veel reacties van mensen die ons voorbij zagen komen. Gelukkig stond ik goed mee te zingen toen de camera tijdens het volkslied mijn kant op draaide", vertelt John.

"Morgen nog een dagje werken, en dan reizen we vrijdag alweer naar Berlijn"

John over het schema van de komende dagen

Wie denkt dat de de twee na de wedstrijd nog hebben doorgezakt in een Beiers brauhaus vergist zich, zegt John. "We lagen er voor twaalven in. We komen vanavond met de trein weer thuis. Dan kan ik morgen nog een dag werken, en dan reizen we vrijdag weer naar Berlijn. Dat is dan al de tweede keer, maar hopelijk komt daar met de finale nog een derde bij."

Na de eclatante 3-0 overwinning op de Roemenen wacht in de kwartfinale op zaterdag Turkije, dat (toch wel een beetje verrassend) Oostenrijk het toernooi uit knikkerde. De voorspelling van John en Erica: "Niet makkelijk, maar te doen. We worden immers gewoon Europees Kampioen."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]