Ga naar Content

IJmuiden sluit zwembad in zomervakantie: "Lijkt wel een 1 aprilgrap"

Wie deze zomer wil afkoelen, staat bij zwembad Heerenduinen in IJmuiden voor een dichte deur. Afgelopen week werd bekendgemaakt dat het openluchtzwembad wegens groot onderhoud van 22 juli tot en met 11 augustus gesloten zal zijn. Het gevolg? Boze klanten. "Wordt er wel gedacht aan de kinderen die niet op vakantie gaan?"

Foto: De Heerenduinen

Op Facebook en bij de ingang van zwembad De Heerenduinen in IJmuiden staat het duidelijk: van 22 juli tot en met 11 augustus kun je hier niet zwemmen. Er wordt groot onderhoud aan het bad gepleegd en daarvoor heeft de gemeente uitgerekend de zomervakantie als tijdvak gekozen. De maatregel stuit op veel onbegrip bij bezoekers en klanten van het zwembad. 

Zure boodschap

"Het lijkt wel een 1 aprilgrap", klinkt het op sociale media. En: "Wordt er wel gedacht aan de kinderen die niet op vakantie gaan?" 

Tekst gaat verder onder de post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Bij de deuren van het zwembad wacht moeder Kelly op haar zevenjarige dochter. "Het is wat het is. Als ik in de zomer wil afkoelen, kan ik ook naar het strand gaan. We kunnen er toch niks aan doen." 

Ook in de gemeenteraad van afgelopen week kwam het zwembad en het ongelukkige tijdstip van de tijdelijke sluiting ter sprake. Raadsleden Tineke van Ombergen en Sander Scholts vroegen zich af waarom het juist midden in de zomervakantie moet gebeuren. "Er zijn ook kinderen die niet op vakantie gaan. Kunnen we voorkomen dat we teleurgestelde kinderen zullen hebben?"

Ongelukkig moment

Dat het gekozen moment om het onderhoud te doen voor veel mensen onprettig is, erkent de gemeente bij monde van wethouder Bram Diepstraten, maar er zit een gedachte achter. "Er zijn meer bezoekers door het jaar heen vanwege het sportseizoen én de zwemlessen. Er zijn vooral recreatieve zwemmers tijdens de zomermaanden, dus is het ook rustiger."

Er moet veel gebeuren aan het zwembad. "De regelkasten moeten worden vervangen. Dit systeem is noodzakelijk voor de water- en luchtbehandeling in het zwembad. Daarnaast worden de entreehal en het kassasysteem aangepakt."

"Achteraf gezien had de communicatie veel eerder en beter gekund"

Wethouder Bram Diepstraten

De gemeente geeft ook aan dat er een alternatief is voor kinderen: Zomerpret Velsen. "Tijdens de hele zomervakantie kunnen kinderen meedoen aan de vele gratis sport- en spelactiviteiten in en rond de gemeente Velsen", aldus Diepstraten. Er zijn volgens hem ook verschillende recreatieplassen en omliggende zwembaden waar iedereen terechtkan om af te koelen.

Dat de bekendmaking van de tijdelijke sluiting veel reacties los heeft gemaakt, kwam voor de gemeente Velsen vrij onverwacht. Wethouder Diepstraten: "Achteraf gezien had de communicatie veel eerder en beter gekund."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]