Ga naar Content

Amsterdamse ambtenaren pakten regelmatig vliegtuig voor korte reizen

Amsterdamse gemeenteambtenaren vlogen de afgelopen jaren meerdere keren naar bestemmingen die binnen zes uur met de trein te bereiken zijn. Dat blijkt uit een brief die wethouder Hester van Buren afgelopen vrijdag naar de gemeenteraad stuurde.

Foto: NH Nieuws

In 2022 maakte Amsterdamse gemeenteambtenaren in totaal 192 vliegreizen. Een jaar later waren dat er zelfs 270. Daar zaten ook vliegreizen tussen Brussel (1), Londen (4) en Berlijn (8) tussen. Steden die met de trein allemaal binnen zes uur te bereiken zijn. Van en naar Barcelona werd in twee jaar tijd 50 keer gevlogen.

Vakblad Binnenlands Bestuur diende bij de tien grootste Nederlandse gemeenten een Woo-verzoek in om erachter te komen hoe vaak ambtenaren voor hun werk het vliegtuig pakken. Daaruit blijkt dat Amsterdamse ambtenaren veel meer vliegreizen maken dan hun collega's in andere gemeenten. 

Daarbij moet wel aangetekend worden dat Rotterdam, Utrecht en Tilburg geen gegevens aanleverden. Drie van de tien gemeenten zijn dus niet in het onderzoek meegenomen. 

Van de zeven gemeenten die overblijven, vlogen Amsterdamse ambtenaren verreweg het met meest. Het aantal vliegreizen ligt zelfs hoger dan de zes andere gemeenten bij elkaar, waarbij er dus wel onthouden moet worden dat vliegreizen van ambtenaren uit Rotterdam, Utrecht en Tilburg niet meegeteld zijn.

Gemeente Aantal vliegreizen
Amsterdam 192
Rotterdam Niet bekend
Den Haag 31
Utrecht Niet bekend
Eindhoven 11
Groningen 26
Tilburg Niet bekend
Almere 12
Breda 18
Nijmegen 0

De lijst is gerangschikt op het aantal inwoners per gemeente.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]