Ga naar Content

Roemeense Cornelia tussen Nederlandse Tata-collega's: door 'ƶbârcǎ' vliegt oranje eruit

Cornelia Lonescu noemt zichzelf niet bloedfanatiek. Maar wanneer Nederland straks door de tunnel loopt, schreeuwt de Roemeense toch even heel hard 'ƶbârcǎ!' Een kleine vloek, waarmee ze wenst dat Nederland er vanavond uitvliegt. Met haar Nederlandse collega's bij Tata Steel wordt er wat geplaagd en gegrapt, maar wie het laatst lacht...

Foto: NH Media

Vaderland

De 55-jarige IJmondse Cornelia Lonescu woont inmiddels al 24 jaar in Nederland, maar dat heeft haar voetbalvoorkeur zeker niet beïnvloed. "Roemenië is mijn land, dus daar ben ik voor."

Ze geeft eerlijk toe dat ze geen grote voetbalfanaat is en er geen nacht minder om slaapt als het balletje vanavond verkeerd valt, maar onverschillig laat het haar ook niet. "Als ik vanavond ga kijken, zing ik het volkslied mee, schreeuw ik mee, en voel ik voordat het begint toch wel een beetje spanning."

Ingetrapt

En die wedstrijdspanning loopt steeds meer op. "Op het werk worden er continu grapjes gemaakt door mijn Nederlandse collega's. Ze vragen zich af of ik morgen nog wel kom opdagen", zegt ze lachend.

Maar zo'n grote invloed op haar gemoedstoestand heeft het balspelletje überhaupt niet. "Collega's hadden me eerst zelfs nog wijsgemaakt dat Roemenië niet meedeed aan dit EK. Ik geloofde het, tot die avond een EK-uitslag verscheen met Roemenië als winnaar."

Chauvinisme aangewakkerd

Inmiddels zit ze iets meer in de EK-sfeer. Kort geleden heeft ze haar vaderland bezocht en dat heeft het chauvinisme en ook het vertrouwen in de ploeg wat aangewakkerd. "De afgelopen jaren is Roemenië beter geworden. Als ze goede spelers opstellen en écht willen, dan zie ik wel een kans.

Persoonlijk vind ik dat ze beter spelen tegen een sterke ploeg. Ik vind niet dat Nederland dit EK goed speelt, maar ze onderschatten de Nederlanders niet. Dus wie weet."

Cornelia, die een Nederlandse man heeft, geeft toe dat het vanavond sowieso feest is. Maar voor het Roemeense gezelschap waarmee ze kijkt, is er toch iets anders te hopen. En natuurlijk ook om haar collega's morgen te kunnen plagen.

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]