Ga naar Content

Eigenaar strandtent Zandvoort raakt gewond na zware mishandeling

De Zandvoortse strandtenthouder Niels Priester is vorige week slachtoffer geworden van ernstige mishandeling. Die vond plaats achter Mango's Beachbar, waarvan hij eigenaar is. De verdachte, een 30-jarige man uit Amsterdam, is gepakt en zit nog vast. Priester hield een hersenschudding en een pijnlijke kaak over aan het geweld. "We moeten deze agressie niet normaal gaan vinden."

Een beveiliger bij een strandtent. - Foto: Laurens Niezen / NH Media

Op social media doet een bewakingsfilmpje van de mishandeling de ronde. De woordvoerder van de politie spreekt van 'nare beelden'. Te zien is hoe Priester aan de achterkant van de strandtent op een stoel zit uit te blazen als een man in korte broek en ontbloot bovenlijf achter een pallet met drank vandaan komt. Hij begint uit het niets met zijn vuisten wild op de strandtenthouder in te slaan.

Als het slachtoffer op de grond is gevallen, gaat de man door met klappen geven. Priester ziet kans achter hem aan te gaan en alarm te slaan op het moment dat zijn belager de benen neemt. Beveiligers rekenen hem in en dragen hem over aan de politie.     

Warme woensdagavond

Het was vorige week een warme en drukke woensdagavond op het strand. Dus kon Niels Priester een korte pauze wel even gebruiken. ''Eindelijk een moment om uit te blazen, rustig na te denken over de bestellingen en het personeel dat de volgende dagen moest worden ingezet'', zegt hij zes dagen later. 

''Opeens, aan mijn linkerkant, zie ik iemand aankomen. Die staat op privéterrein waar normaal gesproken nooit iemand komt. Ik was dan ook volkomen verrast.''   

''Het is niet zo dat ik bang geworden ben en constant over mijn schouder kijk''

Mishandelde Niels Priester van Mango's Beachbar

Priester zegt dat hij de man niet kent en het voor hem een raadsel is wat zijn motief is geweest. ''Er wordt gesuggereerd dat hij eerder op ons terras is geweigerd en daarom verhaal kwam halen. Maar ik kan me dat niet herinneren."

"Het gebeurt best wel eens dat we mensen aanspreken omdat ze schelden met ziektes. Op die momenten ondernemen we actie. Ik ben iemand die echt niet op mijn mondje is gevallen. Maar nogmaals, ik kan me niet herinneren dat dat is gebeurd. Het zal wel duidelijk worden uit de politieverhoren.''

Huisarts 

Priester, die aangifte heeft gedaan, is de volgende dag naar de huisarts gegaan. Die constateerde een hersenschudding. ''Het valt dus allemaal mee, gelukkig.'' Ook denkt hij geen psychische schade aan de mishandeling te hebben overgehouden. ''Ik kijk natuurlijk niet vrolijk terug op wat er is gebeurd'', zegt hij. ''Maar het is zeker niet zo dat ik bang ben geworden en constant over mijn schouder kijk of er gevaar loert.''

Voortrekkersrol

Priester werkt sinds begin deze eeuw bij Mango's, waarvan hij sinds 2019 eigenaar is. De Zandvoorter speelt een voortrekkersrol als het gaat om het beteugelen van geweld op het strand. De mishandeling waarvan Priester slachtoffer was, gebeurde op het moment dat voor het eerst in 2024 sprake was van strandweer.

Het is ruim een jaar geleden dat, eveneens tijdens de eerste tropische dagen, een aantal mannen sommige badgasten met een wapen zouden hebben bedreigd en groepen jongeren jonge vrouwen seksueel zouden hebben geïntimideerd. Volgens betrokkenen zijn die veelal afkomstig uit Amsterdam. 

Tekst loopt door na de foto.

Geert Wilders brengt na ongeregeldheden vorig jaar een bezoek aan ondernemers op het strand. - Foto: NH / Rob Wtenweerde

Sindsdien zijn er op veel plaatsen op en rond het gedeelte van de boulevard dat het dichtst bij het station ligt camera's geplaatst. Ook staan de strandtenthouders en de eigenaar van de Dirk van den Broek-supermarkt via portofoons in direct contact met de politie en zijn in Zandvoort zogeheten susteams actief. Die proberen ongeregeldheden in een vroeg stadium te controleren en in de kiem te smoren.

Op drukke dagen is er meerdere keren een 'motorkap-overleg'. Dan steken politie, gemeente en ondernemers de koppen bij elkaar, maken de balans op en bespreken de situatie in de badplaats.

''Laten we ervoor waken dat we deze agressie normaal gaan vinden''

Niels Priester van Mango's Beachclub

Priester: ''We doen er in Zandvoort veel aan. Bizar dat dit dan toch gebeurt. Ik doe misschien een beetje luchtig over wat mij is overkomen, maar wil toch zeggen dat we ervoor moeten waken dat we dit soort agressie normaal gaan vinden.''  

De verdachte van de mishandeling is door de rechtercommissaris voor veertien dagen in bewaring gesteld. Op 9 juli komt hij voor bij de politierechter in Alkmaar. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling dan wel mishandeling. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]