Ga naar Content
Een kanaal vol met traditionele Nederlandse zeilboten en historische gebouwen in een klein stadje. Mensen lopen en zitten aan het water. De scène omvat een bewolkte lucht, een klokkentoren en zitplaatsen buiten in een café.
Zaanstreek-Waterland

Drukte nekt Jan Haring weekend: evenement geschrapt

2 juli 2024, 10.31 uur · Aangepast 3 juli 2024, 08.18 uur
Door: Mischa Korzec · Foto: NH/Mischa Korzec

Het traditionele Jan Haring weekend dat vanaf vrijdag zou plaatsvinden in Monnickendam, is onverwachts afgelast. De zeilrace en de palingrookwedstrijd gaan niet door. Volgens de organisatie zouden er dit weekend zoveel mensen op het evenement afkomen, dat ze de veiligheid van de bezoekers niet kunnen waarborgen.

"Het is treurig nieuws", zegt Jan Meerman, de secretaris van het evenement. "We hebben een klein groepje vrijwilligers en we verwachten dat het te druk wordt om de veiligheid te kunnen waarborgen."

Volgens Meerman wordt het evenement steeds drukker. Niet alleen omdat steeds meer mensen de zeilwedstrijd en het palingroken willen zien, maar ook omdat er steeds meer artiesten optreden. Die optredens worden geregeld door de horeca. "We kunnen dat niet weigeren", zegt Meerman. De extra aanwas is volgens Meerman één van de redenen waardoor het evenement afgelast moet worden. "De artiesten trekken mensen aan en daardoor kunnen ze de veiligheid niet meer waarborgen." 

Lokale horeca verrast 

Rick Schröder en Bob Buur, die hun horecazaak in de haven van Monnickendam hebben, zijn stomverbaasd als ze dit bericht vanochtend lezen. "We proberen al sinds vrijdag met ze in contact te komen", laten ze weten. "Tot vanochtend hebben wij niets vernomen." Ze zeggen dat de artiesten juist iets verderop zijn gaan staan om de drukte te spreiden, en dat dit in overleg met de Jan Haring Race-organisatie is gebeurd.

Meerman meent dat het jarenlang "net goed is gegaan" met de drukte en wil niet afwachten tot het "net niet goed gaat." De beslissing is volgens hem niet meer terug te draaien. Ondertussen zijn de horecaondernemers in een spoedberaad bij elkaar om te bedenken hoe ze nu verder moeten.

Lees ook