Ga naar Content

Alkmaars seksstraatje huilt om overleden Frans Snel: "Een grote muil, maar nog veel groter hart"

De een liep met 'm weg, de ander kon z'n bloed soms wel drinken. Wat je ook van hem dacht: indruk maakte hij wel. Frans Snel, voormalig exploitant van de Achterdam, is op 82-jarige leeftijd overleden. Eind vorig jaar verliet hij na 32 jaar de rosse buurt van Alkmaar vanwege toenemende gezondheidsproblemen. "We gaan zijn grote mond en grapjes heel erg missen", zegt dochter Druna. 

Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Frans Snel werd op 28 januari 1942 geboren in Utrecht. Een veilige thuisbasis had hij als kind niet. Hij belandde al op jonge leeftijd in de pleegzorg en woonde jarenlang in een weeshuis en bij verschillende pleeggezinnen. 

Op zijn vijftiende ging hij bij de marine aan de slag als hofmeester en scheepskok. Daarna werkte hij jarenlang in restaurant De Boerderij in Burgerbrug. In die tijd runde hij ook een bar in Schagen. Daar werden de drankjes op vrijdag en zaterdag geserveerd door topless dames. Tot hij op zijn vijftigste de kans kreeg om als exploitant op de Achterdam te werken.  

"Ik leefde als een God in Frankrijk, hield geen dubbeltje over", vertelde hij afgelopen december over zijn beginjaren als raamverhuurder. "Ik gokte vaak, heb veel geld gewonnen, maar ook heel veel verloren. Het bed deelde ik met de prachtigste vrouwen. Joh, ik heb van alles gezien en gedaan; niks was te gek."

Pooiers en wanbetalers

Voor sekswerkers van de Achterdam, die veelal uit Oost-Europa komen, stond de deur van Frans altijd open. In steenkolen Engels stond hij hen met raad en daad bij. Zo stuurde hij twee jaar geleden een deurwaarder op een klant af, die na een trio niet had afgerekend. En het was Frans die alarm sloeg toen bleek dat een aantal sekswerkers tijdens de lockdowns geen Tozo-uitkering kregen van de gemeente.

Zo kent pandeigenaar Cor Ootes nog wel een paar verhalen. "Het is misschien wel 30 jaar geleden, maar ik vergeet het nooit meer. Er was een pooier actief in de straat. Die zette vrouwen onder druk en had hun paspoort afgepakt. Toen Frans dat hoorde, is hij direct de auto ingestapt en achter die gozer aangegaan. Hij heeft hem klemgereden bij Kooimeer en die paspoorten teruggekregen. Hij kon niet tegen onrecht en was ook nergens bang voor."

Frans snel (2020) - Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Na jarenlang lief en leed met Frans te hebben gedeeld, als collega’s en vrienden, gaat Cor hem erg missen. "Frans was uniek. Goudeerlijk. Hij ging overal recht op af. Als je alleen zijn stem hoorde, dacht je dat het een kerel van twee meter was. Zo gedroeg hij zich ook. Hij was van niemand onder de indruk. Een grote muil, maar een nog veel groter hart."

Eind december ging Frans na ruim 32 jaar met pensioen. Hij hoopte dat "opa nog een paar jaartjes zou meegaan", vertelde hij destijds. "We hadden er zo op gehoopt", reageert zijn dochter Druna. "Het was zijn wens nog een keer op familievakantie naar Bonaire te gaan. En hij wilde nog zo veel leuke dingen doen met zijn vrouw en kleindochters. We waren er nog niet aan toe elkaar los te laten, maar helaas loopt het anders."

IJdel tot het einde

Frans lag de laatste paar weken in het ziekenhuis. "We zijn de hele tijd bij hem geweest en hebben lekker met hem 'gepoedeld', zoals hij dat zelf noemde", deelt Druna. "Scheren en hem lekker insmeren met crème. Zijn wenkbrauwhaartjes bijwerken. Ondanks alles was hij nog steeds ijdel", vertelt ze vertederd. 

"Even leek het erop dat het beter ging en dat hij ontslagen zou worden, maar dat werd steeds uitgesteld", vervolgt ze. Uiteindelijk bleek er toch te veel zorg in de thuissituatie nodig te zijn, dus zou Frans enkele dagen later worden overgebracht naar een hospice. Toen ging hij ineens heel snel achteruit, zegt Druna.

Portret van Frans die hij trots in zijn kantoor had hangen - Foto: Rick Akkerman (2015)

"We wilden hem mee naar huis nemen, maar dat mocht niet. Dat was voor hem ook heel moeilijk en verdrietig. Ik ben 's avonds bij hem in het ziekenhuis gebleven, heb zijn muziek aangezet en zijn hand vastgehouden. Toen zei hij later: bel iedereen maar op, ik ben er klaar mee. Hij vroeg om een bak koffie en wilde daarna in diepe slaap worden gebracht." Afgelopen donderdagavond overleed hij. "Gelukkig was hij niet alleen, we waren er allemaal bij. Ook mijn moeder, de liefde van zijn leven. Uiteindelijk hakte hij zelf de knoop door. Dan is het weer de sterke Frans zoals we hem kennen."

Afscheid

Opa Frans wordt nu al enorm gemist. "Zijn humor, die grote mond en dat nuchtere van hem. Zijn verhalen over vroeger. De kleine momentjes met elkaar. Het was een man die met niets zijn eigen succes creëerde. We zijn trots op hem en gaan hem enorm missen. Hij heeft een prachtig leven gehad en zijn lijf was op, maar je bent er nooit op voorbereid. Hij was gewoon de beste man, vader en opa die je maar kunt wensen."

Het afscheid van Frans wordt gehouden op vrijdag 5 juli om 12.00 uur in het crematorium aan de Meerweg in Alkmaar. "Wie wil komen, is welkom. Zo heeft hij dat zelf ook gezegd", aldus Druna.

In december vorig jaar grapte Frans Snel nog over het hiernamaals, toen hij op zijn nieuwe traplift zat:

Ook Frans Snel gaat naar de hemel - NH Media/Priscilla Overbeek

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook