Ga naar Content

Van koninklijke opening tot ingestorte toneeltoren: Schouwburg Het Park bestaat 20 jaar

Schouwburg Het Park is al twintig jaar hét kloppende, culturele hart van West-Friesland. Van een koninklijke opening tot een ingestorte toneeltoren: Het Park heeft een rijke geschiedenis die blijft boeien.

Voormalig koningin Beatrix opent schouwburg Het Park - Foto: Aangeleverd

Het Park, gelegen aan de rand van het Markermeer, werd op 25 juni 2004 geopend door voormalig koningin Beatrix. Ingevlogen met een privéhelikopter opende zij de deuren van het gloednieuwe theater. "Een memorabel moment. De schaar waarmee Beatrix het lintje heeft doorgeknipt, hebben we nog altijd als artefact in het theater liggen", zegt directeur Roel Vente lachend. 

Toch is de koninklijke opening niet wat hem het meest is bijgebleven. Op 29 maart 2019, rond half acht 's avonds, gaat de telefoon bij Vente. Het is de brandweer. "Ik stapte meteen de auto in en sjeesde naar het theater." 

Eenmaal aangekomen bij de ingang van het theater ziet hij 1.200 man buiten staan. "De rookmachine had het brandalarm af laten gaan. Van echte brand was gelukkig geen sprake, maar het was wel even schrikken."

Na drie kwartier kon het publiek weer naar binnen. Als zanger Edwin Evers - die inmiddels zelf ook een brandweerhelm op heeft gezet - opkomt en de brandweer erbij roept, klinkt er luid applaus vanuit de zaal. "Het werd uiteindelijk een topavond, het dak ging eraf."

Tekst gaat verder onder de foto.

De brandweer samen met Edwin Evers toen het brandalarm was afgegaan - Foto: Edwin Evers Band via Facebook

Vente, inmiddels al bijna twaalf jaar directeur van Het Park, is trots op ‘zijn’ theater, dat sinds vorige week twintig jaar bestaat. Het theater kent vele succesmomenten: van Karin Bloemen tot de Vengaboys, en van Frank Groothof tot Tineke Schouten.

Theatertoren stort in

Toch ging het niet altijd voorspoedig. "Vooral de coronapandemie was een dreun voor de cultuursector, er is een hap van 2,5 jaar uit ons leven genomen. Maar we hebben de draad weer opgepakt. En beter zelfs, want we verwelkomden dat jaar bijna 90.000 bezoekers."

Ook het instorten van de 26 meter hoge toneeltoren, op 10 april 2001, zal Vente nooit vergeten. Een bouwfout, blijkt uit onderzoek. De toren is op dat moment nog in aanbouw. "Een vreselijke gebeurtenis. Gelukkig zijn er geen slachtoffers gevallen", blikt hij terug. "Toch ben ik blij dat ze de bouw hebben doorgezet en dat het heeft geleid tot dit mooie theater aan het Markermeer. Het had ook anders kunnen zijn. Dat ze dachten: laat maar zitten. En dat was écht een verlies voor Hoorn en de regio geweest."

Tekst gaat verder onder de foto.

Het iconische gebouw aan het Markermeer - Foto: Het Park

Vente wil blijven doorpakken met Het Park. Het theater gaat flink op de schop. Bijna alles wordt nieuw, waaronder ook de grote zaal die deze zomer verbouwd wordt. "Na de zomer kunnen we in de zaal meer dan duizend bezoekers kwijt. En daarmee zijn we het grootste theater in de Kop van Noord-Holland. Als je écht iets wil met je toekomst, betekent dat ook dat je moet investeren - en dat kunnen we gelukkig."

Het Park viert het jubileum met een gloednieuwe voorstelling: Het Park Pop-up Podium. De komende jaren gaat het theater ‘oppoppen’ op diverse plekken in Hoorn. Vente: "Op deze manier laten we de bezoekers op een nieuwe manier kennis maken met het theater."

De allereerste editie, genaamd de ‘Klapstoelkabaret’, trapt op 8 september af. De locatie blijft nog even een verrassing, aldus Vente.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.