Ga naar Content

Parkieten en eieren aangetroffen in koffers Schiphol, drie verdachten aangehouden

Op luchthaven Schiphol zijn drie verdachten aangehouden op verdenking van smokkel van vogels en broedeieren, dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de bagage van twee Israëliërs zijn tien levende parkieten en 74 eieren gevonden. Kort daarvoor hadden ze die vermoedelijk van een Duitser ontvangen.

Foto: NVWA

De Koninklijke Marechaussee ontdekte de dieren doordat er vogelgeluiden uit een koffer kwamen. De koffer, met bestemming Israël, werd gecontroleerd door de douane. Niet veel later werden er drie personen staande gehouden. In de koffer bleek een kooi te zitten met daarin tien parkieten. Inspecteurs van de NVWA stelden vast dat het om vier prachtrosella's en zes roodrugparkieten gaat. De verdachten konden bij geen van de vogels of eieren de verplichte officiële documenten laten zien, zoals bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring. Tegen de drie verdachten is een proces-verbaal opgemaakt.

In de handbagage werden in totaal 74 broedeieren aangetroffen, afkomstig van verschillende vogels. Vermoedelijk zijn het eieren van onder meer kraanvogels, fazanten en diverse loopvogels. De eieren waren al bijna uitgebroed.

De tekst gaat door onder de foto.

Foto: NVWA

De dieren en eieren zijn door de NVWA in beslag genomen en worden in een opvang ondergebracht. Om vast te stellen van welke soorten vogels de eieren afkomstig zijn worden de resterende eieren alsnog uitgebroed. De NVWA laat weten dat er inmiddels al twee vogels uit de eieren zijn gekropen. De een was een Tinamoekuiken, het andere kuiken is waarschijnlijk een pauw.

Volgens de NVWA wordt er veel gehandeld in vogels, een deel van deze handel is illegaal. Het gaat dan bijvoorbeeld om beschermde dieren die in het wild zijn gevangen. Veel vogels overleven dit niet vanwege de manier waarop ze worden gevangen en vervoerd. De illegale handel is dus een bedreiging voor de biodiversiteit en zorgt bovendien voor een hoop dierenleed. De overheid pakt de illegale handel dan ook streng aan.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]