Ga naar Content

Schiphol ontruimt D-pier twee keer in één week door (loos) brandalarm

Een brandalarm dat leidt tot de ontruiming van een volledige pier op Schiphol is een serieuze, maar zeldzame situatie. Dat dit twee keer in één week gebeurt, is uitzonderlijk. Vanochtend moesten reizigers na een brandalarm kort evacueren uit de D-pier, nadat dit afgelopen zaterdag ook al gebeurde. De incidenten hebben echter niets met elkaar te maken, laat Schiphol weten.

Een passagier die aan het wachten was op de D-pier om te vertrekken naar Manchester maakte deze foto tijdens de ontruiming vanmorgen. - Foto: X - NWAS UNISON

Zaterdag werd de D-pier op de luchthaven ook al ontruimd vanwege een brandalarm. Dit bleek later loos alarm te zijn. En ook deze keer is dat het geval, laat een woordvoerder weten. Wat er nou precies aan de hand is, is nog onduidelijk. 

Ontruiming 

Toen om 7.30 uur het alarm afging op de D-pier, werden alle protocollen in werking gesteld. De deuren werden geopend en de aanwezige passagiers van zowel het Schengen- als het niet-Schengengedeelte van de pier moesten worden geëvacueerd.

De passagiers stonden buiten, onder de gate bij de vliegtuigen, te wachten onder toezicht van de Koninklijke Marechaussee en de beveiligers van Schiphol, vertelt een woordvoerder. Een passagier die aan het wachten was op de D-pier om te vertrekken naar Manchester filmde de situatie. 

Het bericht gaat verder onder de video's.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.
Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De luchthavenbrandweer kwam ter plaatse om de oorzaak te onderzoeken van het alarm. Zij controleren dan op rook, vuur, en andere potentiële gevaren. 

Na 45 minuten konden de reizigers weer terug naar de D-pier. De ontruiming heeft geleid tot enkele vertragingen. Afgelopen zaterdag waren zeven vluchten vertraagd door de ontruiming van de pier. 

Onderzoek

Schiphol onderzoekt wat de oorzaak is van het afgaan van het alarm. Dat de incidenten geen verband hebben, staat volgens een woordvoerder vast. Of het om precies hetzelfde alarm gaat, is onbekend. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]