Ga naar Content

Van Hamburg naar Berlijn: John en Erica hebben EK-finale nog niet uit hun hoofd gezet

Abbenessers John en Erica van den Berg gaan deze zomer naar alle wedstrijden van het Nederlands elftal. NH volgt het stel dwars door Duitsland. Hoe kijken ze terug op de blamerende 2-3 tegen Oostenrijk? "Ze werden van het kastje naar de muur gespeeld, maar het toernooi gaat nu pas beginnen." 

John en Erica uit Abbenes bij EK-wedstrijd Nederland-Oostenrijk in Berlijn - Foto: Eigen foto

Waar het stel net op tijd in Leipzig was om de Oranjemars voorafgaand aan de wedstrijd tegen Frankrijk mee te pikken, waren ze gisteren ruim op tijd in Berlijn. "De wedstrijd begon om 18.00 uur, maar we waren om 15.30 uur al in het stadion." 

Om Oranje van dichtbij aan te moedigen, hadden ze kaarten voor de tweede rij gekocht. Maar waar ze geen rekening mee hadden gehouden, is dat er in het Olympia-stadion in Berlijn een atletiekbaan rond het veld ligt. 

"In de finale gaan we hoger zitten"

Abbenesser Oranje-fan John van den Berg

"Daardoor zaten we een eind bij het doel vandaan", vertelt John. En omdat ze zo laag zaten, hebben ze amper gezien wat zich in het zestienmetergebied afspeelde. "Bij iedere goal draaide iedereen zich om, om het op de grote schermen te zien. In de finale gaan we hoger zitten." 

Inderdaad, ondanks de wanvertoning van gisteravond heeft John er nog alle vertrouwen in dat het Nederlands elftal op 14 juli de finale speelt, en die wint. "De kampioen speelt altijd één slechte wedstrijd. Dat was in 1988 de eerste wedstrijd (tegen de Sovjet-Unie, 0-1 verlies, red) en nu de derde. Dus die hebben ze nu gehad." 

Abbenesser Erica voor de EK-wedstrijd tegen Oostenrijk in Berlijn - Foto: NH Media

Ondanks de 'gigantische' sfeer - mede mogelijk gemaakt door de Oostenrijkse supporters - was het in de uren voor de wedstrijd flink afzien in het tot de nok toe gevulde Olympia-stadion. "Ik ben maar naar de fanshop gerend om een petje te kopen, en Erica heeft haar tooi die ze altijd op heeft, afgezet. Het was niet meer te doen." Voor een flesje water moesten fans 4,5 euro aftikken. "Maar gelukkig konden we die ook op de wc bijvullen." 

Volgende halte Keulen? 

Door de nederlaag is Oranje als derde in de poule geëindigd en wacht Engeland of de winnaar van groep E met België, Roemenië, Oekraïne en Slowakije. John gaat uit van een achtste finale tegen Engeland in Keulen. "En dan zitten we aan de gunstige kant van het toernooi", verwijst hij hoopvol naar het feit dat Oranje dan pas in de finale weer een topland als Spanje, Portugal of Frankrijk zal treffen. 

Zondag of maandag zijn ze er weer bij in Duitsland, maar vandaag reizen de Abbenessers met de trein vanuit Berlijn terug naar huis. Hoelang die reis gaat duren weten ze nog niet. "De NS is niet best, maar de Deutsche Bahn is nog slechter." 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]