Ga naar Content

Bezwaren-tsunami haalt niets uit: Schiphol mag meer PFAS-grond bij Badhoevedorp opslaan

Slecht nieuws voor de honderden mensen die bezwaar hadden aangetekend tegen de geplande uitbreiding van de opslag van met PFAS vervuilde Schipholgrond bij Badhoevedorp. Op advies van de bezwarencommissie zet de gemeente Haarlemmermeer het licht op groen voor de luchthaven om ook de vierde opslaglocatie in gebruik te nemen. 

Gemeente zet licht op groen voor Schiphol: ook vierde opslaglocatie voor vervuilde grond bij Badhoevedorp mag gebruikt worden - Foto: NH & ODNZK

In totaal maakten zo'n 600 mensen bezwaar tegen de vierde opslaglocatie bij het dorp. Vanwege de breed gedeelde zorgen over de volksgezondheid organiseerde de gemeente Haarlemmermeer medio maart een speciale bijeenkomst waar omwonenden hun zorgen konden toelichten aan een adviescommissie. Ook Schiphol en toezichthouder Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZK) waren daarbij aanwezig. 

Lees verder onder de video.

Maar liefst zeshonderd omwonenden maken bezwaar tegen uitbreiding van de opslag - NH Nieuws

Van de zeshonderd bezwaren zijn er 155 (iets meer dan een kwart) behandeld, laat de gemeente vandaag weten. De rest van de bezwaren is niet behandeld omdat de bezwaarmakers verder dan 2 kilometer bij de geplande opslaglocatie vandaan wonen. De bezwaarcommissie vindt dat omwonenden binnen een straal van twee kilometer letterlijk recht van spreken hebben, waar de gemeente eerder had besloten die straal te beperken tot een halve kilometer. 

Over de inhoud van de bezwaren treedt de gemeente niet in detail, maar tijdens de bijeenkomst in maart bleek dat omwonenden vooral vrezen voor hun gezondheid. De grond die Schiphol op de terreinen opslaat is namelijk vervuild met schadelijke PFAS uit blusschuim dat jarenlang op Schiphol werd gebruikt. Inmiddels ligt er 197 miljoen kilo, en daar komt met de vierde opslaglocatie dus nog het nodige bij. 

Lees ook

Volgens Schiphol, de gemeente, de Omgevingsdienst én meerdere onderzoeken gaat het om ongevaarlijke concentraties, maar dat gaat er bij veel omwonenden niet in. Een deel van hen durft zelfs geen groente of eieren uit eigen tuin meer te eten. De opgeslagen grond zou slecht zijn afgedekt en er sijpelt volgens hen bij iedere regenbui meer PFAS de omringende sloten en het grondwater in. 

Zorgen om plan speciale wasinstallatie

Uiteindelijk wil Schiphol de grond wassen met een speciale schoonmaakinstallatie, maar ook dat is tegen het zere been van veel omwonenden, zo bleek twee weken geleden tijdens een raadsvergadering. Badhoevedorpers vragen zich af wat er met dat waswater gebeurt. Anderen maken zich zorgen over het tijdpad. Want tegen de tijd dat de speciale wasinstallatie in bedrijf is, heeft de vervuilde grond het omringende gebied al veel verder besmet, vrezen ze.

Lees ook

Ondanks de bedenkingen - ook van raadsleden - nam de gemeenteraad die avond een zogeheten 'verklaring van geen bedenkingen' aan. Daarmee is de komst van de wasinstallatie een stap dichterbij. Dat het college het advies van de adviescommissie nu overneemt, betekent dat Schiphol de gewenste vergunning krijgt, en ook de vierde opslaglocatie mag blijven opvullen met vervuilde grond. 

Die vierde opslaglocatie ligt tegen de andere drie aan, tussen de A4 en de Koningin Máximakazerne en de Zwanenburgbaan (zie afbeelding hieronder)

TTOP 4 ligt naast het Koningin Máximakazerne, rechtsboven op de kaart - Foto: Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]