Ga naar Content

Grote tegenslag voor conducteur Priscilla tijdens eerste dag wandeltocht

Voor conducteur Priscilla van Barlingen is vanochtend een speciale reis begonnen. Ze loopt in drie weken tijd maar liefst 521 kilometer langs twintig stations in Nederland. Dit doet ze om aandacht te vragen voor de almaar toenemende agressie richting treinpersoneel. Ze start haar protestmars vandaag met een zware tocht van Den Helder naar Alkmaar. 

Conducteur Priscilla - Foto: NH Media / Kelly Blok

Toen de meeste mensen vanochtend nog op één oor lagen, begon Priscilla van Barlingen al met de start van haar grote wandeltocht door Nederland. Maandag de eerste 50 kilometer, van Den Helder naar Alkmaar. Ze loopt onder andere ook nog langs het station in Amsterdam, Zwolle en Arnhem. Er moet meer aandacht komen voor agressie tegen treinpersoneel vindt ze, en hoopt daarom dat deze protestmars dat aanwakkert bij politiek Den Haag. 

De eerste kilometers, dwars door de Noordkop heen, gaat Priscilla als een speer. "En dat terwijl ik ongetraind ben", lacht de treinconducteur. Met een muziekje op en af en toe een voorbijganger die haar aanmoedigt, gaat Priscilla er met veel plezier tegenaan. 

Bedreigingen

Toch is de reden van de protestmars allesbehalve plezierig. "Je loopt iedere dag tegen minimaal discussies aan, of stemverheffingen, bedreigingen. Dat is de minder leuke kant van het werk", vertelt Priscilla, terwijl ze over de Grote Sloot bij Oudesluis loopt. Vorig jaar werden er dan ook 8 procent meer meldingen van agressie bij spoorpersoneel gemeld. 

Priscilla heeft, tot haar grote verdriet, zelf ook incidenten meegemaakt tijdens haar werk. Ze vertelt hierover in onderstaande video (tekst gaat door onder de video)

Conducteur Priscilla loopt in drie weken tijd ruim 500 kilometer - NH Nieuws

De eerste rustplaats na een lange dag lopen is Alkmaar. Maar halverwege de dag moet Priscilla een vervelende beslissing nemen. Ze neemt het stuk van Schagen naar Heerhugowaard de trein, vanwege de warmte. "Het is voor mij niet verstandig om het stuk in de volle hitte van Schagen naar Heerhugowaard te lopen. Het is niet bebouwd gebied, dus ik heb ook geen back-up als er wat fout gaat", vertelt de conducteur op Facebook. 

"Ik vind het ook echt niet leuk", vervolgt ze. Na het stukje met de trein vervolgt Priscilla haar weg weer te voet. Inmiddels is haar eerste dag dan ook voltooid: ze is aangekomen bij het station in Alkmaar. Het stukje dat Priscilla heeft 'gesmokkeld', haalt ze later weer in. "Het betekent niet dat ik het niet meer ga doen. Ik ga het later inhalen als de temperatuur wat beter is."

Morgen vervolgt ze haar weg van Alkmaar naar Amsterdam Centraal. 

Lees ook