Ga naar Content

Open dag Alkmaars seksstraatje drukbezocht: "Zoen je ook met klanten?"

Hoe heet het verbannen meisje, wie was de grondlegger van de Alkmaarse prostitutiestraat en welke raamverhuurder is onlangs met pensioen gegaan? Wie het antwoord wist op die vragen kon gisteren tijdens de open dag op de Achterdam in de prijzen vallen. De interesse voor een kijkje achter de gordijnen bleek met honderden bezoekers groot.

Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Om het stigma rondom sekswerk te doorbreken, gooide het seksstraatje van Alkmaar na negen jaar weer eens alle deuren open. Met een speurtocht werden nieuwsgierige bezoekers afgelopen zaterdag over de Achterdam rondgeleid.

Van Nico, eigenaar van de Spar, kregen bezoekers bij aankomst een quiz en plattegrond in hun handen gedrukt. "Tijdens de speurtocht kunnen mensen vragen stellen aan raamverhuurders, de GGD, de interieurverzorgster en een van de sekswerkers. Door dat op een speelse manier te doen, hopen we dat er open gesprekken ontstaan", verklaart Nico, die de prijzen van de winnaars verzorgt.

Tekst gaat verder onder de foto's.

In het kantoor laat Kees van Oijen het grote scherm zien waarop de beveiliging de hele straat in de gaten kan houden. "Er wordt regelmatig gesurveilleerd en in elke kamer zit een alarmknop. Als het nodig is, kan de beveiliging binnen tien seconden in de kamer zijn."

Boven in de wasruimte staat Bernadette, die de leiding heeft over het schoonmaakteam. Terwijl de droger piept, vertelt ze dat haar diensten al vroeg beginnen. "Ik ben hier meestal al om 06.00 uur, zodat alle kamers op tijd zijn schoongemaakt. Er gaan ook flink wat handdoeken doorheen; de wasmachine draait zo’n negen keer per dag", vertelt ze. 

Zoenen of weigeren

'Weiger je weleens iemand aan de deur? En zoen je ook met klanten?' ‘Heb je weleens een nare ervaring gehad?' Sekswerker Roos, die aanwezig is voor het beantwoorden van vragen, heeft het er maar druk mee. Het ene na het andere groepje wandelt bij haar naar binnen en luistert geanimeerd naar haar verhalen.

Met klanten zoent ze niet. En dat ze iemand ook weleens nee moet verkopen, komt zeker voor, vertelt ze. "Nare ervaringen heb ik bijna niet, dat komt misschien één keer per jaar voor. Verder is het een heel gemoedelijke straat waar ik me veilig voel en graag sta. In Amsterdam moet je het vooral hebben van toeristen, terwijl je hier juist veel vaste klanten hebt."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

"Echt ontzettend leuk en leerzaam", reageert een vrouw na het gesprek. "Het is goed dat er plekken zijn waar vrouwen dit beroep veilig en zelfstandig kunnen uitoefenen. Er zit natuurlijk een enorm stigma op dit werk, maar we moeten hen juist dankbaar zijn. Sekswerkers maken de straten een stuk veiliger."

Belangrijk

Haar vriendin die meeluistert, knikt instemmend. "Vaak wordt vergeten wat voor een belangrijke maatschappelijke functie dit beroep heeft. Ik ben er trots op dat we in een vrij land leven, waar dit kan en mag."

Met een brede grijns op zijn gezicht staat exploitant Jeffrey nog even na te praten met Nico van de Spar. "Zo veel mensen had ik echt niet verwacht”, zegt hij, terwijl hij een poster oprolt. “We schatten tussen de 400 en 500 bezoekers te hebben gehad. Een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar."

Mediapartner Streekstad Centraal was ook aanwezig om verslag te doen van de open dag. 

Bekijk hier de video:

Achterdam - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook