Ga naar Content
Een binnenplaats omgeven door moderne appartementsgebouwen onder een bewolkte hemel. De gebouwen hebben grote ramen en zijn uitgevoerd in verschillende tinten bruin en beige. Er zijn hangende straatlantaarns opgehangen aan draden boven de binnenplaats. Op
Amsterdam

Spugen, intimideren en inbreken; bewoners flat aan Nieuwe Osdorpergracht in Amsterdam zijn overlast zat

22 juni 2024, 10.50 uur · Aangepast 22 juni 2024, 15.50 uur
Door: Daphne Adrichem · Foto: AT5 / Aron Boiten

Bewoners van de Don Bosco flat aan de Nieuwe Osdorpergracht in Amsterdam Nieuw-West ervaren sinds begin dit jaar last van een vaste groep jongeren die rondom de flat hangt, in de bewaakte fietsenstalling inbreekt, fietsen steelt en intimideert. Er zijn meerdere aangiftes en meldingen gedaan bij de politie en er loopt een onderzoek naar de voorvallen. 

240622_blurthom3 - NH Nieuws

Bewoners delen sinds een paar weken regelmatig informatie over de incidenten in en rond de flat via een groepsapp. Op foto's en filmpjes is een groep jongeren - volgens bewoners tussen de 15 en 18 jaar - op fatbikes te zien. Op een aantal filmpjes, die ook gedeeld zijn met AT5, is te zien hoe de ingang van de fietsenstalling open wordt getrapt. De politie laat weten het beeldmateriaal ook in bezit te hebben. 

AT5 sprak een aantal bewoners over de voorvallen in hun buurt. De huurders willen in verband met veiligheidsrisico's anoniem hun verhaal delen, de volledige namen zijn bij de redactie bekend. 

Fysiek en spugen 

Een mannelijke bewoner woont al vier jaar in de flat en geeft aan dat de situatie rond en in de flat alleen maar erger lijkt te worden. "Toen ik hier net kwam wonen begon het met spugen, afgelopen jaar werd het steeds wat erger en nu is het aan het escaleren: er worden fietsen gestolen, mensen worden uitgescholden en er is fysieke aanraking zoals trekken, duwen en slaan."

Hij vertelt dat hij zelf de confrontatie aanging, toen hij een aantal jongens bezig zag de stalling in te gaan. Volgens hem waren ze al binnen geweest met een kleine slijptol. Toen hij er wat van zei, ging het mis. "Ik ben bij mijn keel gegrepen en op de grond geduwd. Mijn vriendin die ernaast stond belde de politie. Een zwangere vrouw die langsliep, werd ook geduwd."

"Ik kijk uit op het Zorgplein, de plek waar, zoals ik ze noem, gangs samenkomen en hangen", vertelt hij. Volgens hem is de politie er niet vaak te zien, slechts 'heel af en toe'. "Ze zeggen dat ze bewijs nodig hebben om een dossier op te bouwen, maar hoe kun je dat doen, als ze elke keer als we bellen twee uur later aan komen zetten."

"Het is vooral beangstigend en ik zie het echt als een beperking op je vrijheid"

Bewoner Don Bosco flat

Een andere bewoonster herkent het onveilige gevoel. "Het is beangstigend en ik zie het echt als een beperking op je vrijheid. Je houdt er rekening mee met naar buiten gaan en bent meer op je hoede, ook in de avond. Als je soortgelijke groepjes jongens op straat ziet, kies je toch vaak een andere weg", legt zij uit.

In de winter vorig jaar fietste zij terug naar huis na het sporten en werd daar bekogeld met eieren. "Ik weet niet of het om dezelfde groep gaat, maar het laat wel zien dat we te maken hebben met een probleem. Zelf ben ik meerdere keren door jongeren lastiggevallen op weg naar huis."

Incidenten

"De laatste tijd zijn heel veel mensen uit de groepsapp lastiggevallen. Ik zelf kreeg laatst ook tijdens het fietsen ineens water uit een flesje in mijn gezicht gegooid", vertelt een andere bewoonster. 

Ze vertelt dat haar fiets in januari ook is gestolen uit de stalling. "Ik zet mijn fiets altijd op dubbel slot, maar deed dat dus één keer niet. Echt balen, ik kwam daardoor ook te laat op mijn werk." Ze besloot geen aangifte te doen. "Ik dacht dat dat toch niet veel zou helpen."

Alle incidenten geven haar een onveilig gevoel. "We gebruiken nu sinds een tijd zelfs de zijingang om met de fiets naar binnen en buiten te gaan, zodat de hoofddeur dicht kan blijven voor de veiligheid", vertelt ze. Een ander vult aan: "Je moet heel erg opletten of niemand je achterna loopt. Er zijn voor zover ik weet geen extra camera's opgehangen."

Extra toezicht

De politie laat aan AT5 weten op de hoogte te zijn van de problemen. "Recentelijk hebben er meerdere geweldsincidenten plaatsgevonden waar jongeren bij betrokken waren in de omgeving van Don Bosco", aldus een woordvoerder. 

"De verwachtingen vanuit de bewoners zijn hoger dan dat de politie kan waarmaken"

Politie Amsterdam

De woordvoerder benadrukt dat zij na de meldingen meer toezicht houden in het gebied en het probleem hun aandacht heeft. Bewoners geven aan daar tot nu toe weinig van te merken. "De verwachtingen vanuit de bewoners zijn hoger dan dat de politie kan waarmaken", legt de woordvoerder uit. "Er zijn te veel overlastlocaties in de omgeving om aan de verwachtingen te kunnen voldoen."

Om het probleem van overlast en diefstal bij de Don Bosco flat vanuit verschillende kanten aan te pakken, loopt er een samenwerking met meerdere partners, vertelt de politie Amsterdam. Stadsdeel Nieuw-West is een van die partijen.

Reactie woordvoerder Nieuw-West:

"Het stadsdeel is op de hoogte van de incidenten en betreurt deze ten zeerste. Samen met onze veiligheidspartners werken we hard aan een effectieve aanpak om de overlast te verminderen. Op basis van de incidenten heeft de politie al enkele aanhoudingen verricht.

Daarnaast staan we in nauw contact met de community manager van Don Bosco. Binnenkort organiseren we een bewonersbijeenkomst, waarbij we met bewoners in gesprek gaan over hun veiligheidsgevoel en oplossingen."

Waar de ene bewoner vindt dat de politie harder moet optreden, geeft een andere bewoner aan dat het een maatschappelijk probleem is. "Er is een probleem in de hele wijk, net zoals in andere wijken van Amsterdam. De jongeren vervelen zich gewoon. Er moet met de jongeren worden gepraat om te kijken wat ze nodig hebben om dit gedrag niet meer te vertonen."

Reactie vastgoedorganisatie:

Vastgoedorganisatie Rockfield Real Estate, waaronder Don Bosco valt, schrijft in een mail (in handen van AT5) aan bewoners 'druk bezig te zijn met het aanpakken van de veiligheid'. 

"De politie, gemeente, jeugdcoaches en handhaving zijn druk bezig met de voorbereidingen van instructies. Ik raad iedereen aan hier aanwezig te zijn om betrokken te blijven bij de veiligheid van de buurt, maar ook in de community. Laten we allemaal onze ideeën en feedback punten goed voorbereiden om dit door te kunnen spelen naar de gemeente en politie", valt er in de mail te lezen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]