Ga naar Content

Bijna 300 activiteiten voor Amsterdam 750 jaar: "Ik houd het soms niet meer bij"

Op 27 oktober gaat onze stad haar 750ste levensjaar in. Er wordt dan groots uitgepakt: het hele jaar door worden er evenementen en projecten georganiseerd, voor en door Amsterdammers. Vandaag werd de campagne voor het feest gelanceerd. "Er is echt voor ieder wat wils."

Foto: AT5

Een straatvoetbaltoernooi, een Amsterdamse musical, het Bijlmer Drum Festival: het zijn een paar initiatieven die in het jaar van 'Amsterdam 750' voorbij gaan komen. Op het podium stond vandaag onder andere de organisator van een blijvend cadeau aan de stad: een expositie in de Westergas, met een grote maquette van Amsterdam.

"We hebben nog nooit zoiets georganiseerd"

Mark Nipius - organisator feest A10

Natuurlijk is ook het feest op de ring A10 aan bod gekomen. Op 21 juni 2025 - precies over een jaar - wordt er vijftien kilometer van de ringweg afgesloten voor een groot festival. Mark Nipius is één van de organisatoren. "Bizar", zegt hij. Nipius organiseert met zijn bedrijf onder andere ieder jaar De Vrienden van Amstel Live. "Maar we hebben nog nooit zoiets georganiseerd. We vinden het spannend, maar we doen het ook echt met de beste mensen."

Burgemeester

Ook burgemeester Halsema is aanwezig. Op het podium biecht ze op dat ze aan het begin van haar ambtsperiode behoorlijk zenuwachtig is geweest voor het grote feest. "Je weet niet of mensen er zin in hebben en of ze überhaupt iets willen organiseren", zegt ze. "Inmiddels ligt de organisatie echt bij de Amsterdammers en minder bij de gemeente. Er zijn zoveel Amsterdammers bij betrokken, het is zo leuk. En ze zijn allemaal zo creatief."

Voor wie nog met een goed idee komt, zijn er nog subsidierondes. De kleine initiatieven kunnen vanaf 1 juli tot 1 augustus een aanvraag doen. De laatste grote subsidieronde is vanaf 2 september.

Lees ook