Een van de permanente bewoners van de Rijsenhoutse camping De Westeinder heeft vandaag de rechtbank in Haarlem gevraagd de opzegging van haar contract ongedaan te maken. De nieuwe eigenaar van de camping heeft haar contract per direct opgezegd omdat ze zich volgens hem schuldig zou hebben gemaakt aan opruiing, bedreiging en chantage. "We hebben het recht om te ontruimen bij wangedrag", zei de campingeigenaar vanochtend in een kort geding dat door de huurster was aangespannen.
De zaal van rechtbank Haarlem is voornamelijk gevuld met huurders van de camping, die hun buurvrouw Judith willen bijstaan. Judith zit vooraan met haar partner, met wie ze op de camping in een eigen chalet woonde. Inmiddels huren zij elders een woning, wat flink in de papieren loopt.
Behalve dat de onmiddellijke opzegging van haar huurcontract wordt teruggedraaid, eist Judith dan ook financiële compensatie. Daarnaast wil ze dat de nieuwe campingeigenaar haar chalet weer aansluit op het water- en elektriciteitsnet. Volgens haar advocaat heeft de campingeigenaar haar rechten grof geschonden door haar af te sluiten. Douchen, de afwas doen of naar het toilet: het is allemaal niet meer mogelijk.
Huurcontracten eenzijdig opzeggen
In februari zei Kleen Estate als nieuwe eigenaar van de camping alle huurcontracten eenzijdig op. Alle recreanten én permanente bewoners kregen te horen dat ze uiterlijk eind september de camping moeten verlaten, omdat het park vanaf dan een grootschalige opknapbeurt krijgt. Kleen Estate wil van de 'verpauperde camping' omtoveren in een modern chaletpark.
Vooral permanente bewoners zitten sindsdien met de handen in het haar. Omdat een chalet of stacaravan op de camping voor de permanente bewoners een laatste strohalm was, dreigen zij door de plannen op de woningmarkt tussen wal en schip te vallen.
Om de belangen van de bewoners zo goed mogelijk te verdedigen, hebben enkele huurders de Stichting Belangen Camping De Westeinder (SBCDW) opgericht. Ook zij zijn naar de rechter gestapt, in de hoop langs die weg de huuropzegging per eind september ongedaan te maken.
Kartrekker van de stichting
Volgens Kleen Estate heeft Judith zich als 'kartrekker van de stichting' schuldig gemaakt aan opruiing, bedreiging en chantage. Die beschuldiging verwerpt ze, net als het feit dat ze de leiding over de stichting heeft. Wél voert ze geregeld het woord namens de stichting en heeft ze in mei contact gezocht met een van de belangrijkste geldschieters van Kleen Estate.
Ook in de weken daarna heeft SBCDW nog een paar keer contact gezocht om die geldschieter ervan te overtuigen zich terug te trekken uit het project. Ze snappen niet dat een man 'van zijn statuur en morele status' met Kleen samenwerkt, zo schreven ze in de brief.
"De campingbewoners hebben hem onder druk gezet"
"De campingbewoners hebben hem onder druk gezet, waardoor hij is afgehaakt", stelt de advocaat van de campingeigenaar. Die moet nu een nieuwe investeerder vinden om de camping te kunnen transformeren in een luxe chaletpark. Het afhaken van de investeerder gaat Kleen Estate minimaal een ton extra kosten, claimt het bedrijf. "Ons bestaan staat daardoor op het spel", benadrukt de nieuwe campingeigenaar.
"Mevrouw wordt neergezet als de kwade genius die achter de stichting schuilgaat", zegt Judiths advocaat. "Maar de stichting is een collectief iets. Het is niet zo dat mevrouw alles bedenkt en doet." In een verklaring aan Kleen Estate schreef de investeerder daarbij dat hij de financiering intrekt vanwege de manier waarop de eigenaren de camping bestieren.
Tekst gaat verder onder de foto.
De nieuwe campingeigenaren vinden dat ze in hun recht staan, en kunnen daar geen lastige bewoners bij gebruiken. Eind mei besluiten ze verhaal te gaan halen bij Judith, maar vanwege de intimiderende toon waarmee hij toenadering zoekt, besluit ze daar niet op in te gaan. Kort daarop wordt ze twee keer gebeld en ontvangt uiteindelijk een Whatsapp-bericht met de mededeling dat haar huurcontact per direct wordt opgezegd.
Met een slijptol het hek doorzagen
Een dag later staat Kleen Estate met vier man met een slijptol voor het hek rond haar chalet. Ze zagen het hek door, sluiten water en elektriciteit af en deactiveren de passen die ze nodig heeft om de camping op te komen. "Wij hebben het recht om de persoon te ontruimen bij wangedrag en als ze ons een slechte naam geven", vertelt de campingeigenaar vandaag in de zitting. "Dus hebben we dat gedaan."
Judiths advocaat benadrukt dat het afsluiten van de nutsvoorzieningen een grove schending van de huurdersrechten is. De advocaat stelt dat de eigenaar deze beslissing niet zelf had mogen maken, via de juridische weg een oplossing had moeten zoeken.
“Er heerst heel veel angst en onrust op de camping"
“Er heerst heel veel angst en onrust op de camping", vertelt huurder Anneke van Stokkel na afloop op de gang. Zij heeft vanuit haar chalet gezien hoe de campingeigenaren het terrein van de Judith opgingen. “Het was echt eng, alleen al de manier van lopen en de toon waarop ze spraken. Nu overkomt dit Judith, maar de volgende keer ben ik het misschien wel. We proberen allemaal voor onze rechten op te komen."
Samenhorigheid onder de campinghuurders
Over uiterlijk twee weken doet de rechter uitspraak. Zowel de aanwezige campingbewoners als hun advocaat achten de kans groot dat zij gaan winnen. “Zal ik anders vlaggen kopen die we allemaal kunnen ophangen als de winst binnen is?” vraagt de penningmeester van de belangenstichting eenmaal buiten het gebouw aan de andere campingbewoners.
"Deze ellende heeft in ieder geval nog saamhorigheid onder de campinghuurders gebracht", licht Anneke toe.
Nieuws uit Haarlemmermeer
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]