Ga naar Content

Arbeidsmigranten naar Wognum en Wervershoof: groen licht voor 600 slaapplekken

De plannen om 600 arbeidsmigranten op twee locaties in Medemblik te huisvesten, is een flinke stap dichterbij gekomen. Een meerderheid van de gemeenteraad gaf donderdagavond groen licht. De gemeenteraad heeft twee locaties op het oog: de Hoornseweg in Wognum en een gebied tussen de Tolweg en Veenakkers in Wervershoof.

Arbeidsmigranten aan het werk tussen de tulpen - Foto: ANP/Nico Garstman

Daarmee zijn andere vier andere beoogde locaties afgevallen. Het ging om gebieden in Benningbroek, Hauwert, Wervershoof en Wognum. Het gaat in Medemblik al lange tijd over het onderbrengen van arbeidsmigranten, die niet meer weg te denken zijn. Duizenden buitenlandse werknemers uit voornamelijk Oost-Europa komen jaarlijks naar West-Friesland voor seizoenswerk. De groep vormt inmiddels een onmisbare schakel in de lokale economie. "We hebben ze keihard nodig", aldus CDA'er Els van den Bosch in eerder debat over dit onderwerp.

Het onderbrengen van arbeidsmigranten in woningen in de dorpskernen van Medemblik werd eerder door de gemeenteraad als onwenselijk bestempeld, vanwege de krapte op de woningmarkt. Daarbij wonen zij nu vaak op plekken die niet geschikt, daarvoor bestemd of veilig zijn. Volgens de gemeente worden er zo'n 500 tot 600 woningen illegaal bewoond, waarin duizenden arbeidsmigranten verblijven. De gemeente vermoedt zelfs dat dat aantal ‘veel hoger ligt’.

'Huizen vrij voor jongeren' 

Met de komst van deze twee locaties in Wognum en Wervershoof hoopt de gemeente woningen vrij te spelen voor woningzoekenden. "Zo komen er bijvoorbeeld huizen vrij voor jongeren of een jong gezin. Het bevordert de doorstroom", zegt Dieter Venema van Hart voor Medemblik. Co Vlaar van D66 vult hem aan: "Het is de bedoeling dat de arbeidsmigranten die de huizen in de dorpskernen nu bezet houden, voorrang krijgen als de locaties worden geopend. Op die manier komen er huizen vrij voor woningenzoekenden uit de eigen gemeente."

Wel wijzen de raadsfracties naar de andere gemeenten in West-Friesland om ook hun verantwoordelijk te nemen.

De beoogde locatie bij de Veenakkers - Foto: Visser en Van Dam

Er klonk ook kritiek op de gekozen locaties. Zo maakt Hart voor Medemblik zich zorgen over de verkeersveiligheid. "Bij het kruispunt aan de Veenakkers vinden regelmatig ongelukken plaats en de Hoornseweg zit aan zijn maximale verkeerscapaciteit", aldus Dieter Venema. "De wegen moeten niet overbelast raken."

Ook de dorpsraad van Wognum maakt zich zorgen over het verkeer. "Het is een teleurstelling dat voor deze locatie wordt gekozen. Wederom wordt ons advies door de gemeente naast zich neergelegd", zegt Peter Koopman in een eerste reactie. Hij maakt zich grote zorgen over de drukte die de komst van 300 arbeidsmigranten met zich meebrengt.

'Niet tegen komst arbeidsmigranten'

Volgens Koopman zorgt het verkeer nu al voor onveilige situaties op de overbelaste Hoornseweg. "En de druk zal alleen maar toenemen, omdat Wognum en Nibbixwoud gaan uitbreiden", benadrukt hij. "Wij zijn niet tegen de komst van arbeidsmigranten, maar streven er wel naar om het verkeersprobleem op de weg op te lossen. We snappen dat het niet à la minute kan worden opgelost, maar zeg dan tegen de omwonenden: 'Het gaat door, maar binnen een bepaalde termijn ligt er een nieuwe ontsluitingsweg.' Die belofte is nu nog niet gedaan."

De twee locaties: Appelschenkbos en Zegersweel

Waar worden de arbeidsmigranten in de gemeente Medemblik opgevangen? Aan de zuidkant van de Hoornseweg, even buiten Wognum, kunnen 300 arbeidsmigranten wonen als het aan de gemeente ligt. Op het terrein van het 'Appelschenkbos' is ruimte voor 150 woonunits met ieder twee slaapkamers. De units kunnen er voor 15 jaar blijven staan.

Tussen de Tolweg en Veenakkers in Wervershoof, ter hoogte van Zwaagdijk, is ook plek voor 300 arbeidsmigranten. Op 'Zegersweel' is voldoende ruimte voor units, 165 parkeerplekken, een sportveldje en een receptie. De units kunnen er voor 15 tot 20 jaar blijven staan.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.