Bezoekers van de Zaanse Schans moeten sinds 10 juni één toegangsprijs van 17,50 euro betalen voor alle binnenactiviteiten. Veel ondernemers rondom de Schans zijn het niet eens met de nieuwe prijs. Maar als het aan molenaar Jippe Kreuning ligt is het een hoognodige verandering. "De Zaanse Schans draait letterlijk om het culturele erfgoed en geschiedenis, daar hangt echt een prijskaartje aan als je het wil behouden."
"Het water staat ons, de erfgoedpartijen, aan de lippen", zegt Katelijne Prinsenberg, directeur van de De Wind Molen Compagnie. De onderhoudskosten van het erfgoed zijn te hoog en daarom moet er meer geld binnenkomen, zegt ze.
Daarnaast wil de Windmolen Compagnie het aantal toeristen beter reguleren en spreiden. "Dit hoeft niet per saldo minder te worden, maar omdat we niet gezamenlijk werken met andere partijen en ondernemers, kunnen we geen goede routing maken."
Eerder gaven ondernemers van de Zaanse Schans al aan het niet eens te zijn met de pilot, maar volgens Prinsenberg is de urgentie te hoog. "Wij kunnen niet anders dan deze pilot doen. Dit hebben we ook tegen de ondernemers gezegd."
"Er is ontzettend veel bezoek hier op de Zaanse schans en maar een heel klein deel daarvan draagt daadwerkelijk bij aan het onderhoud van het cultureel erfgoed. Dat is natuurlijk een heel belangrijk verschil met een ondernemer die eigenlijk heel veel klanten om zich heen heeft," zegt Kreuning. "Daarbij dragen de ondernemers zelf ook niet bij aan ons onderhoud, terwijl hun bezoekers natuurlijk wel vooral komen voor de molens."
Samenhang
Volgens Anton Kok, kwartiermaker voor de Zaanse Schans, spelen er al langere tijd problemen tussen verschillende partijen, waaronder het beheersen van de drukte. Jaarlijks bezoeken zo'n 2,5 miljoen mensen de Schans, en ook hier kwamen de verschillende partijen volgens hem niet tot een gezamenlijk beleid.
"Juist die samenhang ontbreekt telkens," zegt Kok. "Vier jaar geleden verscheen er al een onderzoeksrapport waarin stond dat de Zaanse Schans een gebrek aan samenhang en een druktebeheersingsbeleid kent. Dit betekent dat de verschillende partijen nooit echt hebben samengewerkt. Nu, door de urgentie van de financiële situatie, willen de erfgoedorganisaties beide problemen aanpakken. Het verdienmodel, maar ook de druktebeheersing en de samenhang. De ondernemersverenigingen zijn toen uitgenodigd om hieraan bij te dragen."
De pilot loopt tot 17 september en zal daarna geëvalueerd worden. Dit gebeurt onder de vlag van de gemeente Zaanstad, die alle partijen op gelijke wijze bij de evaluatie zal betrekken, aldus Kok.
Tip ons!
💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!
📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.
Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.
Op de hoogte blijven?
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.