Ga naar Content
Politieagenten zijn verzameld rond een afgezet gebied in een steegje tussen gebouwen. In de buurt van de plaats delict staat een politieauto geparkeerd en op de voorgrond staan meerdere fietsen. Eén agent gebruikt een mobiel apparaat.
Amsterdam

Melding over verdachte dodelijke steekpartij Jordaan kwam bij verkeerde wijkagent terecht

19 juni 2024, 12.15 uur · Aangepast 19 juni 2024, 16.00 uur
Door: Lotte Rigter & Stefan Bunschoten · Foto: AT5

De politie heeft afgelopen maandag, nog voordat de dodelijke steekpartij in de Tweede Goudsbloemdwarsstraat plaatsvond, inderdaad een melding gehad van een buurtbewoner over de verdachte. Die melding kwam door een fout alleen bij de verkeerde wijkagent terecht. 

Buurtbewoners vertelden al dat de verdachte maandag ruzie met hen kreeg na een opmerking over hondenpoep. Daarna belde een van hen de politie. 

Meldkamer

Een politiewoordvoerder bevestigt tegenover AT5 dat het klopt dat iemand eerder die dag via 0900-8844 een melding maakte over de man. Een centralist van de meldkamer zette de melding in het systeem met daarbij de naam van een wijkagent. Het was de bedoeling dat hij binnen 24 uur met die melding aan de slag zou gaan. Dat kon door bijvoorbeeld de melder terug te bellen of in de straat langs te gaan. 

Het bleek echter de verkeerde wijkagent te zijn, want de Goudsbloemstraat valt net onder een ander gebied. Die wijkagent heeft het wel doorgegeven aan de juiste wijkagent. Toen de juiste wijkagent het zag, had de dodelijke steekpartij al plaatsgevonden. Hij is dinsdagochtend alsnog langs geweest in de buurt. De politie benadrukt wel dat het geen spoedmelding was. De juiste wijkagent had er volgens de politie waarschijnlijk die maandag ook nog geen tijd voor gehad. 

Snackbar

De steekpartij vond in of bij een snackbar plaats. Het neergestoken slachtoffer, een 37-jarige Amsterdammer, vluchtte daarna een café aan de Lindengracht binnen. Personeel van het café, vaste gasten en hulpverleners hebben hem nog geprobeerd te redden, maar dat mocht niet meer baten

De verdachte werd op aanwijzing van getuigen al snel na de dodelijke steekpartij opgepakt. Het gaat om een 32-jarige man, die er volgens buren pas een paar weken woonde. Hij vertoonde in die tijd al eerder agressief en verward gedrag. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]