Ga naar Content

Koning opent H'ART Museum: "Deze lach gaat niet meer van mijn gezicht"

Al bijna een jaar gaat de Hermitage vanwege de Russische inval op Oekraïne als het H'ART Museum door het leven, maar vandaag was dan de feestelijke opening door koning Willem-Alexander. De opening was ook het startschot van de Kandinsky-tentoonstelling, een samenwerking met het Franse museum Centre Pompidou.

Foto: AT5

Een week na de aanval van Rusland op Oekraïne verbrak het museum de banden met Rusland. "Een breuk is altijd gevoelig en dat doet altijd pijn. Maar het brengt ook heel veel moois en dat moois gaan we vanaf vandaag laten zien", vertelt de stralende directeur Annabelle Birnie vlak voor de officiële opening. 

Nadat het museum in 2022 de banden met de Russische Hermitage verbrak, is het nieuwe samenwerkingen aangegaan met internationaal bekende musea als het Centre Pompidou in Parijs, het British Museum in Londen en het Smithsonian American Art Museum in Washington D.C. De eerste tentoonstelling in het vernieuwde museum is gewijd Kandinsky, die wordt gezien als een van de pioniers van de abstracte kunst. 

Willem-Alexander

Vijftien jaar geleden opende prinses Beatrix samen met toenmalig Russische president Medvedev de Hermitage in het Amstelhof. Koning Willem-Alexander, toen nog prins, was er toen ook bij. "Bijzonder dat hij er weer is", vertelt Birnie. "Ik ben ontzettend blij en trots op iedereen hier. Dat gaan we echt nog wel even goed vieren vanavond", lacht ze. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]