Ga naar Content

A9 pas open tijdens ochtendspits, opnieuw vertraagt wind het werk

Het zit Rijkswaterstaat niet mee: voor de tweede keer op rij moet het inhijsen van het nieuwe brugdek van de Schipholbrug vanwege de wind worden uitgesteld. Daardoor wordt de snelweg A9 morgen later heropend dan gepland. Toch heeft de wegbeheerder goede hoop dat de klus komende nacht geklaard kan worden. 

Brugdek Schipholbrug onderweg naar A9 - Foto: Ria Pellicaan

Dat bevestigt een woordvoerder tegenover NH. Ook al waait het misschien niet bijzonder hard vandaag, bij het inhijsen van het grootste brugdek van Nederland kan een lage windkracht al voor gevaarlijke situaties zorgen. 

Twee uur later dan gepland

Eigenlijk had Rijkswaterstaat de A9 morgenochtend om 5.00 uur weer willen vrijgeven, maar nu al is bekend dat dat in ieder geval niet gaat lukken. Door de wind kan pas vanavond om 23.00 uur worden begonnen met het inhijsen. Een paar uur later ligt het gevaarte op z'n plek, maar moet er nog wel het nodige gebeuren.

Naar verwachting kan de snelweg om 7.00 uur morgenochtend worden vrijgegeven, maar omdat de ochtendspits dan al is begonnen, kan aan de zuidkant van Amsterdam forse vertragingen ontstaan. "Dan moet alles over één weg, in plaats van twee, en wordt het druk", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. 

De kans is klein, maar aanwezig dat ook 7.00 uur morgenochtend te vroeg komt. "Maar zoals het er nu naar uitziet, moet dat gaan lukken, ook al is de ochtendspits dan al begonnen." 

Eerdere vertragingen 

Eigenlijk had Rijkswaterstaat het grootste brugdek van Nederland twee weken geleden al op z'n plek willen leggen. Omdat het toen te hard waaide werd het inhijsen van het brugdek uitgesteld, waardoor de snelweg nog een keer voor langere tijd dicht moest.

Hoewel ook de A12 en de A20 dit weekend (gedeeltelijk) zijn afgesloten vanwege werkzaamheden, heeft Rijkswaterstaat besloten om de klus toch dit wekeend uit te voeren, de snelweg wéér af te sluiten en te waarschuwen voor forse weekendfiles.

Lees ook

Vrijdagavond werd al bekend dat de wind de wegbeheerder ook dit weekend parten zou spelen: de snelweg ging drie uur eerder dicht dan gepland, om 20.00 uur in plaats van om 23.00 uur. 

Gisteren zorgde de afsluiting van de A9 voor grote drukte op de omleidingsroute. Vooral op de A4 tussen Schiphol en de knooppunt De Nieuwe Meer, op de A10 tussen de knooppunten De Nieuwe Meer en Watergraafsmeer en op de A2 tussen Abcoude en knooppunt Amstel stonden flinke files.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]