Ga naar Content
Mensen lopen en fietsen langs een geplaveide straat vol geparkeerde fietsen en auto's. Een man in een zwarte outfit trekt een koffer, terwijl een persoon in een beige jas vooruit fietst. De scène speelt zich af in een stedelijk gebied met aan weerszijden
Amsterdam

Verbazing in buitenland over 'onvriendelijke fietsers' op Geldersekade

11 juni 2024, 21.53 uur
Door: Stefan Bunschoten · Foto: AT5

Een video van fietsers die zich tussen de voetgangers een weg moeten banen op de Geldersekade in het centrum leidt tot verbaasde reacties van kijkers in het buitenland. "Het is niet veilig voor voetgangers."

De Facebookpagina Amsterdam Photo Of The Day, met name geliefd bij Engelsen, heeft de video verspreid met de toevoeging dat Amsterdamse fietsers 'soms niet vriendelijk' zijn. Er is inmiddels ruim 400 keer gereageerd.

"Waarom worden voetgangers in een kleine loopruimte geperst? Voetgangers moeten voorrang krijgen...", vindt een man uit Dublin. Een inwoner van Florida die Amsterdam bezocht: "Pas op. Sommigen zullen boos op je worden....is ons een paar keer overkomen."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In de video zijn geen aanrijdingen of verkeersruzies te zien. Een deel van de kijkers vraagt zich daarom af wat het probleem is, maar degene die de video heeft geplaatst snapt die kritiek niet en vindt de situatie duidelijk gevaarlijk. "U hoeft het probleem niet te weten. Het is zelfs beter dat u dat niet doet, omdat het duidelijk is wat uw opmerking zou zijn", zegt hij tegen een van de critici. Tegen een ander zegt hij dat er geschreeuwd wordt in de eerste secondes van de video. 

Normaal eenrichtingsverkeer

Dit deel van de Geldersekade is normaal gesproken eenrichtingsverkeer, maar door werkzaamheden aan de andere kant van de gracht moeten hier in beide richtingen fietsers rijden. Doordat de stoep smal is en er vaak obstakels zijn lopen voetgangers, veelal toeristen, ook op die smalle weg. Ook rijden er regelmatig auto's, kleine vrachtwagens en vuilnisauto's, waardoor fietsers op de parkeervakken of stoep moeten stoppen. 

Deze situatie zal nog tot 8 oktober zo blijven bestaan.

 In de eerste week van de afsluiting leidde de omleiding ook al tot verbazing bij Amsterdammers: 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]