Ga naar Content

200 jaar Noordhollandsch Kanaal: Purmerend heeft er veel aan te danken

De beslissing van Koning Willem I in 1819 om het Noordhollandsch Kanaal aan te leggen heeft veel teweeggebracht. In de tweede aflevering van de NH-serie Over het Noordhollandsch Kanaal laat stadsgids Ed Bierhuizen zien hoe Purmerend profiteerde van de aanleg ervan, in het bijzonder zakenman Klaas Brantjes. "Hij had het fantastisch voor elkaar."

Ed Bierhuizen, stadsgids Gilde Purmerend en Omstreken - Foto: NH

Brantjes was erg blij met de komst van het Noordhollandsch Kanaal. Hij had een fabriek waar oventegels werden gemaakt en daar had hij hout voor nodig. Met de komst van het kanaal zag hij kans dit hout op een snelle manier vanuit onder andere Scandinavië naar Purmerend te vervoeren. Vervolgens breidde hij zijn onderneming uit met een succesvolle houthandel en dit zorgde voor economische groei en andere handel in de stad.

Over het Noordhollandsch Kanaal 

Dit jaar bestaat het kanaal 200 jaar. Pieter en Marieke Rosier uit Drenthe varen voor NH de hele route van het Noordhollandsch Kanaal, van Amsterdam naar Den Helder. Onderweg spreken ze met verschillende mensen die ze op het water of aan de oevers tegenkomen. 

In de tweede aflevering is er onder andere aandacht voor het belang van het kanaal voor Purmerend. Eerst waren er in de stad wat twijfels over de aanleg ervan, vertelt stadsgids Ed Bierhuizen van het Gilde Purmerend en Omstreken. Hij neemt ons mee langs verschillende belangrijke plekken van het kanaal.

Tekst gaat verder onder de video.

200 jaar Noordhollandsch Kanaal: Purmerend heeft er veel aan te danken - NH Nieuws

Ook in het Waterlands Archief is er veel te zien over het Noordhollandsch Kanaal, in de tentoonstelling Onderweg in Waterland. In die expositie is aandacht voor het vervoer over het Noordhollandsch Kanaal, maar ook over het vervoer over land met de stoomtrein en -tram, later de elektrische trein en tram, het busvervoer en de auto.

De eerste aflevering van Over het Noordhollandsch Kanaal is hier te vinden, zaterdag 22 juni is de tweede aflevering om 17.10 uur op tv te zien. Na de uitzending is hij terug te vinden op de themapagina

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]