Ga naar Content

Verbouwing Westfries Museum ligt stil, alle tijd om honderden Rembrandt-etsen te tonen

Het contrast kan niet groter zijn. Tussen loshangende elektrakabels en kaal gemaakte muren in het Westfries Museum in Hoorn hangen 220 etsen van Rembrandt. De grootste collectie die ooit tegelijkertijd op één locatie te zien is. Want nu de verbouwing van het museum opnieuw vertraging heeft opgelopen, is besloten de deuren weer open te gooien. 

Rembrandt-collectie in Westfries Museum - NH Nieuws

Je hoort het een directeur van een museum niet vaak zeggen: "Als ik moet kiezen tussen een Rembrandttentoonstelling en een verbouwing, had ik liever een verbouwing gehad", aldus Ad Geerdink van het Westfries Museum.

Verbouwing nog niet gestart door te hoge kosten

Op 1 januari 2023 sloot het museum de deuren voor een grootscheepse verbouwing die 2,5 jaar zou duren. Maar nog steeds is er geen schop de grond in gegaan. Eerst liepen gesprekken met de eigenaren van naastgelegen panden uit. En begin dit jaar bleek dat de verbouwing enkele miljoenen duurder uit zouden pakken dan de gemeente aan budget had uitgetrokken. Dus mislukte de aanbesteding en moet er gekeken worden hoe het project alsnog vlotgetrokken kan worden.

Een klap in het gezicht van de museummedewerkers. "Er ontstond ook een bepaald sentiment rond het project. En daar wilden we iets positiefs tegenover stellen." Dus pakte Geerdink de telefoon op en belde de Amsterdamse Rembrandt-verzamelaar Jaap Mulders.

Grootste collectie Rembrandt-etsen ooit

Het idee: de volledige collectie van 220 Rembrandt-etsen van Mulders exposeren in het lege museum. Mulders vond het gelijk een goed idee. Maar ondertussen is het museum wel gestript. Sommige muren zijn kaal gemaakt en op plekken hangen pvc-buizen met elektra uit de muur. Niet echt ideale omstandigheden om de kunstwerken in op te hangen. Al maakt dat de Rembrandt-verzamelaar weinig uit.

Tekst gaat verder onder de foto.

Voorbereidingen in het Westfries Museum - Foto: NH/Maarten Edelenbosch

"Ik ben niet bang dat ze beschadigen, maar vind het juist leuk dat het museum goed gebruikt kan worden. En ook wel passend. Wie weet zag het er in de 17e eeuw ook wel zo uit." Museumdirecteur Geerdink vult aan: "Als het niet veilig zou zijn voor de kunstwerken, zouden we het niet doen. Gelukkig was het klimaatsysteem er nog, net als de verlichting en de beveiliging."

Rembrandt als verslaving

En dus is binnenkort ineens de grootste collectie Rembrandt-etsen ooit te zien in het museum. Het maakt eigenaar Mulders ook trots, die zijn verzamelwoede 'een verslaving' noemt. Wat begon met een gekochte etsplaat in 1997, is uitgegroeid tot een collectie van 220. Ze zijn de hele wereld al over geweest, maar nog nooit waren het er zoveel op één plek. "Dat is toch wel bijzonder."

In amper drie maanden is de tentoonstelling uit de grond gestampt. "Normaal duurt dat veel langer, maar het project zorgt voor veel positieve energie. Iedereen vindt het fijn dat het museum weer open gaat. Goed voor het publiek, goed voor het team, goed voor de stad en goed voor derving van inkomsten voor het museum."

De expositie is vanaf zaterdag 22 juni te bekijken en duurt tot en met 3 november.  

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]