Ga naar Content

Bewoners Vlaskamp plannen make-over: meer groen, veiligheid en recreatie

De kale vlakte van de Vlaskamp in Heemskerk moet, als het aan de buurt ligt, binnenkort tot het verleden behoren. De bewoners hebben de afgelopen maanden de koppen bij elkaar gestoken om het park een make-over te geven. 

Bewoners van de Vlaskamp willen een make-over van hun geliefde park - NH Nieuws

Wanneer bewoner Wim Heijboer naar buiten kijkt, ziet hij voornamelijk een kaal grasveld met slechts een paar speeltoestellen. De bewoners van de flats en huizen rondom de Vlaskamp verlangen naar meer leven en levendigheid in hun achtertuin. Nadat EcoHeemskerk een voorstel deed om zonnepanelen in het park te plaatsen, besloten ze om in actie te komen: nu ligt er een plan waar de hele buurt wat aan heeft. 

De tekst gaat verder onder de foto.

Projectplan de Vlaskamp - Foto: bewoners Broekpolder

Voor ieder wat wils

"We willen meer dan honderd extra bomen planten. Er is veel wind, dus lage bomen kunnen dit makkelijk opvangen", vertelt Wim. "Daarnaast is waterberging ook belangrijk. Het zijn tegenwoordig natte tijden, dus door de 'gracht' om het park te verbeteren, zal dit veel doen."

Naast het klimaat is veiligheid voor de bewoners ook een thema. Wim ziet dagelijks ongelukken gebeuren. Honden lopen er los rond en er is een druk fietspad door het park. "Dit kunnen we makkelijk oplossen. We willen de losloopplaatsen afzetten met hekken zodat de honden niet meer weglopen. Dat is veiliger voor zowel de honden en hun baasjes, als voor de fietsers die er voorbij komen."

"We willen meer dan honderd bomen extra planten in de Vlaskamp"

Wim Heijboer, bewoner

De bewoners willen ook meer ruimte voor recreatie. "Op dit moment is het best kaal en is er niet veel te doen", zegt bewoonster Lia. "Daarom willen we graag een evenementenplein aanleggen aan de achterzijde. Op die manier is er regelmatig iets leuks te doen in de buurt." Daarnaast komen er ook meer sportmogelijkheden en willen de bewoners een Engelse tuin aanleggen. "Als ik uit mijn raam kijk, ziet het er soms treurig uit. Door een Engelse tuin met winter- en zomerbloeiers aan te leggen, wordt het een stuk kleurrijker," lacht Wim.

Genoeg handtekeningen

Om hun projectplan onder de aandacht te brengen bij de gemeenten Heemskerk en Beverwijk, hebben de bewoners handtekeningen verzameld. "Inmiddels hebben we al meer dan honderd handtekeningen. Dat is een duidelijk teken dat veel mensen in de buurt enthousiast zijn", lacht Wim. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]