Ga naar Content

Gerelateerde videos

Angela Groothuizen won een wedstrijd zonder te weten dat ze meedeed

In de serie Iconen voegen we steeds een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat zangeres en presentator Angela Groothuizen. De ouderen onder ons kennen haar nog van de Dolly Dots. De wat jongere lezers kennen haar van televisieprogramma's als Wie is de Mol, The Voice of Holland en Holland's Got Talent

Angela Groothuizen won een wedstrijd zonder te weten dat ze er aan meedeed - Foto: Robert Jan de Boer

biografie

naam: Angela Groothuizen

geboren: Alkmaar, 1959

beroep: zangeres, jurylid, presentatrice, actrice

erelijst: Annie MG Schmidtprijs (2013), 2x Gouden Albums Dolly Dots (1983, 2007),

Platina album Sinterklaas Album (2015), Nr 1-hit Love me just a little bit more (1983)

Het zal je maar gebeuren: je krijgt een telefoontje en hoort dat je een prijs hebt gewonnen, terwijl je niet eens wist je daarvoor meedong. Het overkwam Angela Groothuizen. Zij kreeg in 2013 totaal onverwachts de prestigieuze Annie MG Schmidtprijs voor het beste theaterlied.   

"Nico Brandsen, mijn vaste begeleider, en ik hadden een hotel in Groningen", vertelt Groothuizen. "Nico zei: 'Ik ga even slapen. Je mag me alleen wakker maken als er brand is.' Toen werd ik gebeld: 'Gefeliciteerd, je hebt de Annie MG Schmidtprijs.' Ik weet nog dat ik zei: 'voor wat?' Ik had namelijk niks ingestuurd. Toen heb ik Nico natuurlijk wel wakker gemaakt." 

"Ik heb daar 's nachts nog tot een uur of drie lopen krassen. In m'n eentje, over dat zwarte ijs. Met die volle maan"

Angela Groothuizen, zangeres

Het winnende nummer Vinkeveen ging over de ervaring die Angela had tijdens een zeldzame winter met ijs. 

Kun je schaatsen?

"Ik kan wel schaatsen. Ik heb het vroeger veel gedaan", zegt Groothuizen. "Als het enigszins kan, ga ik schaatsen. Ik word dan gek van geluk. Toen in Vinkeveen was alles dichtgevroren. Je kon helemaal rond. Je zag iedereen spelen en blij zijn. Ik heb daar 's nachts nog tot een uur of drie lopen krassen. In m'n eentje, over dat zwarte ijs. Met dat geluid, dat gekraak. Met die volle maan, Het was een enorme ervaring." 

Groothuizen vertelt verder: "Jan Beuving zei: Ik wil voor mijn afstuderen een nummer voor je schrijven. Hij kwam langs. We waren goed met elkaar. We hadden samen al een hitje gehad met Niets blijft. En toen vertelde ik hem dit verhaal en hoe ik het beleefd had. Hij maakte aantekeningen en kwam later met dit lied. Ik heb er uiteindelijk wel een paar coupletten vanaf gehaald, want het werd erg kleinkunst. En ik heb er met Nico andere muziek onder gemaakt, wat meer bij mij paste."

Tekst gaat door onder de foto  

Angela Groothuizen krijgt de Annie MG Schmidtprijs - Foto: AT5

Annie MG Schmidtprijs

"De Annie vind ik een ontzettend mooi beeld", zegt de winnares. "Die staat boven op het dressoir. Het is ook een heel zwaar beeld. Als er ooit iemand het in zijn hoofd haalt om mijn huis binnen te dringen, dan heb ik een goed wapen." 

Dolly Dots

Toen Angela deze prijs kreeg, had ze er al een indrukwekkende carrière bij Dolly Dots opzitten.

Hoe ben je eigenlijk bij Dolly Dots terechtgekomen? 

"Frans Meinicke van de Dizzy Man's Band belde mij op. Hij zei: Ik zit hier aan tafel met twee producers, we gaan een meidengroep beginnen. Nou ging iedereen toen een meidengroep beginnen, want LUV was ontzettend succesvol. Ik zei: 'Dat is niets voor mij, maar heb ik wel een vriendin die ontzettend mooi kan zingen en die past veel meer in dit genre dan ik.' Dat was Ria Brieffies."

Maar Ria was vergeten dat ze een balletvoorstelling had en kon niet komen. Angela voelde zich toch verantwoordelijk en besloot, op weg naar haar eigen optreden, Ria persoonlijk af te melden voor de auditie. Toen ontmoette ze de andere meiden.

"Toen had ik onmiddellijk zoiets als: Who the f....are you? Dat was zo intrigerend. Lachen met elkaar. Ze lagen over de grond te gieren. Ik vond ze meteen heel leuk. Uiteindelijk ben ik overgehaald en ook gebleven." 

"Het is niet makkelijk om tieneridool te zijn, die tieners gaan onder je huid zitten"

Angela Groothuizen, zangeres

Jullie waren immens populair. Was het moeilijk om daarmee om te gaan?

"Ja, dan had ik hier niet kunnen wonen. Hadden ze de hele dag voor m'n deur gestaan. Ik woonde met Patty Zomer n de Waalstraat. We wisten precies wanneer het schoolvakantie was. Dan stonden er vijfentwintig kinderen buiten. Ze belden ook altijd aan. Het is niet makkelijk om tieneridool bent, die tieners gaan onder je huid zitten. Dat was wel ingewikkeld, want je hebt natuurlijk geen leuk en gewoon leven." 

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse Iconen

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play