Ga naar Content
Twee oudere mannen poseren buiten voor een boom. De ene man draagt een bril en een geruit overhemd onder een jasje, terwijl de andere man een trui met ruitmotief over een geruit overhemd draagt. Beiden kijken rechtstreeks in de camera.
West-Friesland

Voortbestaan stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil op losse schroeven

9 juni 2024, 16.32 uur · Aangepast 10 juni 2024, 07.48 uur
Door: Ramon Besseling · Foto: Weeff

Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) vreest voor het voortbestaan. De stichting heeft 50.000 euro per jaar nodig vanuit vanuit het Rijk om hun bijeenkomsten en voorlichtingen over de zorg in West-Friesland door te zetten. "We hadden gehoopt dat er al een gesprek zou hebben plaatsgevonden. Maar we blijven positief", zegt voorzitter Hans Schipper.

Zorg Zoals de Westfries het Wil is een stichting zonder winstoogmerk dat zich inzet voor een goede en toegankelijke zorg in West-Friesland. Ze brengen inwoners uit alle zeven gemeenten in de regio in contact met verschillende zorgorganisaties en zorgverzekeringen, maar ook bijeenkomsten worden door hen georganiseerd waarbij veranderingen in de zorg worden besproken.

Voorzitter Hans Schipper legt uit dat er een jaarlijks bedrag van 50.000 euro nodig is om alles overeind te houden. "Dat is geld uit een Rijkspot, en komt niet uit de gemeentelijke begrotingen. Maar dat is zo ingewikkeld gemaakt, dat wij daar als organisatie heel moeilijk geld uit kunnen krijgen."

Geen behoefte aan grote papierwinkel

Met name de verantwoording van het geld brengt moeilijkheden met zich mee. Zo moet de stichting een jaarlijkse uitleg geven over de onderwerpen die zij behandelen. "Het is niet dat we het niet willen doen, maar we kunnen moeilijk vooruitkijken welke ontwikkelingen er komen en welke onderwerpen er over twee jaar belangrijk zijn", aldus Schipper. "We hebben er ook geen behoefte aan om een accountant in te huren voor de papierwinkel die dit met zich meebrengt. We steken onze energie liever in de zorg van en voor West-Friesland."

Het bestuur van de stichting is al bijna anderhalf jaar bezig om te onderzoeken of de regeling versoepeld kan worden en zij aanspraak kunnen maken op de subsidiegelden. Hiervoor is contact gelegd met wethouders Van der Ven en Nijsingh, respectievelijk van gemeentes Hoorn en Medemblik. Met Nijsingh is in maart nog een gesprek geweest waarbij alle plooien zijn gladgestreken.

Hopen op een positieve uitkomst

De voorzitter van ZZWW had gehoopt dat er al een uitnodiging gekomen was voor een nieuwe gesprek. "Maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat hier goed over nagedacht moet worden." 

Desondanks hoopt de stichting op een regeling met een positieve uitkomst. "Anders moeten we misschien wel besluiten om de stekker eruit te trekken", zegt Schipper. "Dat zou doodzonde zijn, want onze bijeenkomsten worden goed bezocht en we merken dat er veel behoefte vanuit West-Friesland is aan informatie over de zorg in de regio. Dankzij ons zijn er ook meerdere onderwerpen op de agenda's van gemeenten gekomen."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]