Ga naar Content

Gerelateerde videos

Chocoladefabriek Ringers was ooit de industriële trots van Alkmaar

In het programma De verdwenen stad gaan we iedere keer naar een andere plek in Alkmaar om te kijken hoe die in de loop van de tijd is veranderd. Deze keer is dat de voormalige chocoladefabriek van Ringers.

Medewerkster van de chocoladefabriek - Foto: Regionaal Archief Alkmaar

Het pand van Ringers in Alkmaar is tegenwoordig een luxe appartementencomplex, maar ooit was het de industriële trots van Alkmaar. Het hoogtepunt beleefde de fabriek in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Rond 1960 waren er zo'n achthonderd werknemers in dienst en was Ringers daarmee de grootste werkgever van de stad. Er waren zelfs zoveel mensen nodig dat ook in Denemarken personeel geworven moest worden. 

Tekort aan stenen

De fabriek was een familieproject. Iedereen droeg op zijn manier z'n steentje bij. "De broers Hendrik en Theo waren de directeuren van de fabriek", vertelt Klaas te Bos van de Historische Vereniging Alkmaar.

"Twee andere broers, Jan en Frits, hadden een aannemersbedrijf. Frits, die architect was, heeft ook het ontwerp van het gebouw gemaakt", legt Te Bos uit. Johan, de vijfde broer, was minister voor wederopbouw in het eerste kabinet na de oorlog. Vlak na de oorlog is ook een uitbreiding van de fabriek geweest. "In die tijd was er natuurlijk een enorm tekort aan stenen. Maar als minister wist Johan natuurlijk wel de wegen om aan stenen en bouwmaterialen te komen." 

(Tekst gaat door onder de foto)

Ringers ging te paard naar zijn werk - Foto: Regionaal Archief Alkmaar

Te paard naar het werk

Sommige inwoners van Alkmaar zullen de oude meneer Ringers nog herinneren wanneer hij te paard naar zijn werk ging. Hierdoor werd hij een bekende verschijning in de stad. Hij woonde op een landgoed net buiten Alkmaar. Vanwege zijn rugproblemen had de dokter hem aangeraden om paard te gaan rijden, maar daarvoor had Ringers het natuurlijk veel te druk met de fabriek. Toen bedacht hij beide te combineren en te paard naar zijn werk te gaan. 

Beroemde kersenbonbons

Door het aanhoudende succes bleef de fabriek groeien. Het kon niet op. In de jaren zestig werden er wel 3.000 verschillende chocoladeproducten van hoge kwaliteit geproduceerd. Zo waren de kersenbonbons een begrip. Maar tien jaar later kwam er de klad in.

"Ringers maakte chocolade van goede kwaliteit", vertelt Mark Alphenaar van het Regionaal Archief Alkmaar. "Maar wel voor een pittige prijs. Ze hadden continue personeelstekort en bovendien kwam er goedkopere chocolade op de markt van andere fabrieken, ook uit het buitenland. Uiteindelijk konden ze de grote fabriek niet meer draaiende houden." 

Kijk hier voor meer afleveringen van De Verdwenen Stad Alkmaar en hier voor De Verdwenen Stad Amsterdam

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play