Ga naar Content

Haarlemse stadsboerderij Schoterhoeve gaat op de schop en daarom verhuizen de dieren

De meeste dieren zijn al weg en vanaf volgende week is stadsboerderij Schoterhoeve voor lange tijd gesloten. Hoewel de gemeente al langer het voornemen had om de boerderij binnen het Schoterpark te verplaatsen, komt de tijdelijke sluiting voor bezoekers toch als een onaangename verrassing. Pas over twee jaar is er weer een stadsboerderij in Haarlem-Noord.

De hooizolder van de Schoterhoeve wordt leeggehaald - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Er hangt donderdagochtend een wat desolate sfeer op de Schoterhoeve in Haarlem-Noord. Een onverwacht harde regenbui daalt neer op de stadsboerderij. Het handjevol bezoekers moet schuilen onder de overkapping. Meer nog dan de regen laat het gebrek aan dieren zich voelen op de hoeve in het Schoterbos.

Een grootmoeder staat met haar kleindochter onder de overkapping. “Ik kom eigenlijk uit het oosten van het land”, vertelt ze. “Eens in de twee weken pas ik op donderdag bij mijn zoon op. Die woont naast het park. Ik loop dan altijd met met mijn kleindochter hiernaartoe.” Zo ook vandaag, maar het verschil met voorgaande bezoekjes is dat er nu bijna geen dieren meer aanwezig zijn. “Dat kwam voor ons ook als een verrassing.”

Aanstaande zondag sluiting

Aanstaande zondag sluit de stadsboerderij, en dat komt voor de meeste bezoekers uit de lucht vallen. Alleen het A4-tje dat onlangs op het mededelingenbord naast de ingang is geplakt, geeft enige uitleg. Personeel en vrijwilligers van de Schoterhoeve zijn geïnstrueerd om niet met de pers te praten. Zij verwijzen door naar de woordvoerder van de gemeente Haarlem. 

Tekst loopt verder onder de foto.

Weinig dieren, veel regen voor grootmoeder en kleindochter op donderdagochtend - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Een woordvoerder van de gemeente legt desgevraagd uit wat er aan de hand is. “De opstallen en de dierverblijven op de Schoterhoeve zijn verouderd. Om de arbeidsomstandigheden voor medewerkers te kunnen verbeteren en het dierenwelzijn te kunnen blijven waarborgen, moet er een hoop gebeuren aan deze locatie. Daarnaast is er al langer de wens om de Schoterhoeve op termijn te verhuizen naar schooltuincomplex de Schotertuin.”

Geen definitieve sluiting

De Schoterhoeve wordt dus niet definitief gesloten, zo wil de gemeente duidelijk maken. Over twee jaar moet die heropend worden: op een andere plek in het park, naast schooltuinencomplex de Schotertuin.

De gemeentewoordvoerder: “Door nu niet te investeren in het opknappen van de oude opstallen en de dierenverblijven op de verouderde Schoterhoeve en de dieren en de medewerkers tijdelijk te verhuizen naar de Houthoeve, kan het beschikbare budget straks meteen worden geïnvesteerd in de nieuwe locatie.”

Tijdelijke locatie: Houthoeve

Op het moment dat de gemeente de verhuizing toelicht, is het merendeel van de dieren al op de tijdelijke locatie aangekomen. De schapen en geiten lopen ontspannen rond op de Houthoeve, de stadsboerderij in de Haarlemmerhout. Een klein gedeelte van de nieuwe bewoners staat nog een paar dagen binnen, afgesloten van de andere dieren. Ze moeten even acclimatiseren.

Tekst gaat verder onder de foto.

Kai inspecteert de Cavia Cottage op de Houthoeve: de nieuwe bewoners uit Noord zijn goed geïntegreerd - Foto: NH Media/Maikel Ineke

“We zijn voorzichtig”, vertelt Kai, die al jaren op de Houthoeve werkt. “Je moet altijd even opletten als dieren die elkaar nog niet kennen samen op een plek worden gezet.” Kai maakt ondertussen één van de hokken schoon. ‘Cavia cottage’ staat boven de voordeur. “Hier wonen nu ook cavia’s die van de Schoterhoeve komen”, weet Kai. De knaagdieren leven gebroederlijk onder één dak.

Later op de dag worden de varkens, één van de publiekstrekkers, van Haarlem-Noord naar Haarlem-Zuid verplaatst. Als de verhuizing erop zit, maakt de stadsboerderij in Noord plaats voor Scoutinggroep Brigitta. Brigitta, dat nu op een tijdelijke locatie aan de Eemstraat samenkomt, is al jaren op zoek naar passende huisvesting in Haarlem-Noord.  

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]