Ga naar Content
Een persoon die een rode pen voor zijn gezicht houdt terwijl hij buiten een gebouw staat. Aan de linkerkant is een bord in het Nederlands met een gele achtergrond en zwarte letters zichtbaar, dat verwijst naar het "Stembureau" (stembureau). Fietsen staan
Zaanstreek-Waterland

Is het niet eens tijd voor een Volendammer burgemeester in het vissersdorp?

6 juni 2024, 14.54 uur · Aangepast 6 juni 2024, 15.06 uur
Door: Mischa Korzec · Foto: NH Media

In Edam en Volendam kan je vandaag niet alleen voor Europa stemmen, maar ook op een nieuwe burgemeester. Lieke Sievers laat na acht jaar de ambtsketting achter in het gemeentehuis. Voor haar opvolger heeft de gemeente een enquête opgesteld. Vandaag is de laatste dag dat je kan stemmen.

Twee keer stemmen in Edam-Volendam - NH Nieuws

In de lange geschiedenis van Volendam is er nog nooit een Volendammer burgemeester geworden. De laatste burgemeester die uit de gemeente kwam, was Frederik Hendrik van Bommel, van 1878 - 1882, en dat was eigenlijk een Edammer. 

Als opvolger worden in het praathuis op de dijk lokale ondernemers en politici genoemd zoals Mona Keizer. Toch is niet iedereen voor het idee van een eerste Volendammer burgervader of - moeder. "Het heeft te maken met integriteit", zegt de lokale visboer op de dijk "Het is hier toch ons kent ons". De meeste ondervraagden willen vooral dat de nieuwe burgemeester naar het volk luistert en dat hij of zij eerlijk is.

De huidige burgemeester, Lieke Sievers, stopt in maart 2025. Zij is dan ruim acht jaar burgemeester van de gemeente Edam-Volendam. 

Lees ook