Ga naar Content

Overleden race-fanaat krijgt brullend afscheid in Sint Maarten

Met brullende motoren werd vanmiddag op het racecircuit in Sint Maarten een indrukwekkende laatste ereronde gereden voor de vorige week verleden Klamer Alferink. De geboren Drent wijdde meer dan vijftig jaar van zijn leven aan de autosport en was zo'n beetje hét gezicht van de Acon, de autocross-organisatie die vooral stockcarraces organiseert. "Klamer was bezeten van de sport", memoreert Hans Kruijer van de Acon. "Maar dan in de goede zin van het woord."

In kolonne wordt met stockcars een laatste ereronde gereden voor Klamer Alferink - NH Nieuws

Als jongeman begon Alferink als vrijwilliger bij het circuit om later al snel op te klimmen naar bestuurslid en zelfs voorzitter. Maar de laatste jaren was de liefhebber pur sang vooral in de weer om het programmaboekje van het circuit te verzorgen én om mooie plaatjes te schieten met zijn camera. Vorige week dinsdag overleed 'ie na een kort ziekbed. In de tijd die hem nog restte, besloot Alferink zijn eigen afscheid op passende wijze vorm te geven.

Afscheid zelf vormgegeven

"Hij heeft zelf nog contact gezocht met oude rijders", vertelt Kruijer. "Coureurs hier uit de buurt maar ook uit Friesland en Zuid-Holland om bij zijn uitvaart aanwezig te zijn."

Om 14.30 uur worden de motoren gestart. Met een oorverdovend gebrul wordt begonnen aan de laatste ereronde. Stapvoets rijdt de stoet achter de auto aan waarop de kist staat, een kist omhuld met een vlag van de Acon, met daarbovenop de voor Alferink karakteristieke klompen van koeienhuid.

Dubbel gevoel

"Zijn praatjes met een bakkie koffie voordat je moet gaan rijden", antwoord coureur Wendy Koopmans op de vraag wat ze het meest aan Alferink gaat missen. "Hij had altijd mooie verhalen over vroeger, wat 'ie allemaal mee had gemaakt. Het rijden van de laatste ronde geeft Koopmans een dubbel gevoel. "Het is verdrietig", aldus Koopmans. "Maar het is tegelijkertijd ook fijn dat ik dit mag doen en dat hij dat wilde."

Alferink werd 78 jaar. 

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]