Ga naar Content

Haarlem krijgt regenbooghuis en queercafé: "Ontmoetingsplek voor iedereen"

Op 5 september opent regenbooghuis en queercafé Lavender de deuren aan het Spaarne 78. Het moet een ontmoetingsplek worden voor iedereen in Haarlem, vertellen de initiatiefnemers.

Regenbooghuis Lavender Haarlem, Rick Busscher in het midden met rechts Eva de Raadt en Anne Mul - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Binnen ruikt het vooral nog naar verschaald bier en ademt alles nog 'studentencafé'. In het pand zat tot eind vorig jaar studentenkroeg De Koning.

De lach op de gezichten van de mensen achter Lavender is niet weg te toveren. De officiële sleuteloverdracht van het horecapand was vanmiddag. Ook wethouder Eva de Raadt van diversiteit en inclusie liet zich hier zien.

'Hard nodig'

Rick Busscher, Kevin Pieterse, Chris Belloni en Anne Mul zijn de initiatiefnemers van Lavender. "We hebben er ontzettend veel zin in", vertelt Anne. "We hebben de kans om Haarlemmers een plek te geven waar queers samen kunnen komen. Het moet hier een plek worden waar iedereen zich thuis voelt."

De komende maanden wordt het pand flink verbouwd. Als alles volgens planning verloopt, is op 5 september de feestelijke opening. Rick: "We trappen af met het Queer Festival Haarlem. Daarin nemen we tien dagen lang in Haarlem even wat ruimte in." Vroeger waren de nachtcultuur en queercultuur met elkaar verbonden, op die geschiedenis willen de initiatiefnemers doorbouwen. "Als je op straat niet jezelf kunt zijn, kun je dat hier straks gewoon wel zijn. Door te experimenteren met kleding of make-up bijvoorbeeld. Als het maar veilig is om te durven zijn wie je wil zijn."

"Veel Haarlemmers worden nu gedwongen om naar Amsterdam te gaan"

Rick Busscher, regenbooghuis Lavender

Met alles wat er in 2024 op te planning staat, lijkt het een mooi jaar te worden voor queers in Haarlem. In september wordt ook de eerste Pride in de stad georganiseerd. "We bewegen toe naar een meer inclusieve stad", zegt Rick Busscher. "Veel Haarlemmers worden gedwongen om naar Amsterdam te gaan om te stappen. Met Pride Haarlem, het Queer Festival en de komst van Lavender maken we een inhaalslag."

'Niet alleen getolereerd'

"Je ziet dat veel jongeren de queerbeweging wel accepteren. Het is belangrijk dat mensen straks voelen dat ze hier niet alleen getolereerd, maar juist ook gevierd worden", zegt Anne. "Als je hier binnenstapt, maakt je leeftijd, geaardheid en achtergrond niets uit." 

De komende maanden steken heel wat vrijwilligers de handen uit de mouwen om Lavender de juiste uitstraling te geven. Rick: "De grootste verbouwing wordt de toegankelijkheid. Het wordt hier totaal rolstoeltoegankelijk, inclusief mindervaliden-toilet. Verder vragen we kunstenaars om te helpen met de inrichting, zodat het pand niet meer die harde hetero-energie van het studentencafé uitstraalt." 

(Tekst loopt door onder de foto)

In voormalig café De Koning hangt nog de lucht van verschaald bier - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Ook wethouder Eva de Raadt juicht de komst van Lavender toe. "Dit missen we nu echt in de stad. Haarlemmers die willen stappen en op zoek zijn naar een queergelegenheid, hoeven nu niet meer naar Amsterdam, maar kunnen lekker in hun eigen Haarlem blijven." De stadsbestuurder is dan ook blij dat de gemeente hun steentje heeft kunnen bijdragen. "We zetten echt grote en goede stappen naar meer inclusiviteit in Haarlem."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]