Ga naar Content

Queerband Nat Bed streeft met vrolijke hooliganpop naar seksuele en muzikale vrijheid

Nat Bed is een van de opvallende finalisten tijdens de poptalentenjacht Zonneprijs, die morgen 6 juni, in het Amsterdamse Paradiso plaatsvindt. De Amsterdamse band koppelt liefde voor voetbal, seks en dansmuziek aan hun queer-zijn. "We proberen los te breken van hoe de maatschappij vindt dat het hoort te zijn."

Nat Bed - NH Nieuws

We treffen de leden van Nat Bed in het Flevopark. Daar trappen Steph, Merel en Sascha een balletje. Sascha toont een paar trucjes met de bal en Merel laat haar koptechniek zien. Voetbal speelt een grote rol in de wereld van Nat Bed. "We hebben elkaar leren kennen bij de voetbalclub, ongeveer zes jaar geleden. Zo is Nat Bed ontstaan", vertelt zangeres Merel. 

"In onze muziek zit ook die liefde voor voetbal. We willen dat het publiek tijdens een concert meezingt en meespringt, net als dat in een voetbalstadion gaat. Zo van wohooooo!" De zangeres spreidt haar armen in de lucht met een sjaaltje waarop homohooligan staat. "We doen ook tijdens onze concerten aan het begin een warming-up. Dan gaat de hele zaal van hakken-teen, hakken-teen."

Nat Bed groepsfoto - Foto: Micklin Korsuize

De band profileert zich als queerband, de Q uit de LHBTIQ-afkorting. "Allereerst zijn we alle drie queer. Dat betekent dat we ons als het gaat om seksuele geaardheid niet in een hokje willen laten stoppen", vertelt drummer Sascha. 

"Ook in onze muziek houden we ons niet aan de regels van zoals het hoort. Geen couplet, refrein, couplet, refrein. Hier gaan we graag buiten de lijntjes." Merel sluit zich hierbij aan. "We proberen los te breken van hoe het hoort te gaan. Queer betekent dat je dingen bevraagt. Dat je je steeds afvraagt van hoe wil ik muziek maken, maar ook hoe je wilt leven en hoe je wilt liefhebben."

Nat Bed tattoo op je arm - Foto: NH Media

De naam Nat Bed werd gekozen tijdens een repetitie toen een van de bandleden vertelde een wilde nacht te hebben gehad. "Het bleek zo'n leuke nacht geweest te zijn dat het een nat bed had opgeleverd", vertelt gitarist Steph met een brede lach op haar gezicht. "Het is gewoon een naam die goed bij ons past. Ik heb het ook op mijn arm laten tatoeëren."

Merel: "De naam staat ook voor vrijheid en totaal plezier op elk gebied. Als je bij ons in het publiek staat mag je ook ongegeneerd genieten en plezier hebben. Ik heb zelf ook een orgasme op het podium. Als je dat wil meemaken, kom kijken naar ons optreden!"

Orgasme op het podium? - Foto: NH Media

De finale van de poptalentenjacht Zonneprijs is donderdagavond 6 juni in Paradiso in Amsterdam. Naast Nat Bed zijn de andere finalisten Doubland, Cardigan Inn, Chris Richter, Zo Lief, Hiqpy, Chrysalis en LNDE. 

Culture Club bij NH Nieuws

Culture Club is het wekelijks cultuurprogramma van NH Nieuws. Verslaggevers Roos Elkerbout en Ron Flens gaan om langs bij kunstenaars, bands, theatermakers en schrijvers  om in beeld te brengen wat er speelt op cultureel gebied in onze provincie. 
 
Culture Club is wekelijk te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.15 uur en dan ieder half uur herhaling.  Alle uitzendingen van Culture Club zijn te zien via deze link.