Ga naar Content

Garagehouder bouwt oude Volvo om tot 'oefenauto' voor revalidatiecentrum

Een auto ombouwen voor revalidatiepatiënten zodat ze het in- en uitstappen kunnen oefenen. Met die opdracht ging garagehouder Peter van de Laar uit IJmuiden aan de slag. Het verzoek kwam van oud-patiënt Ed Nieuwland, hij moest tijdens zijn revalidatie het in- en uitstappen oefenen op een parkeerplaats. Ook als het koud was of regende. Geen pretje, daarom zette hij Peter aan het werk. Een jaar later is het resultaat af en schenkt Ed het oefenvoertuig aan revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee.

Ed Nieuwland en Peter van de Laar bij hun 'oefenauto' - NH Nieuws

Het was niet eenvoudig om iemand te vinden die de oefenwagen kon maken, vertelt de oud-patiënt. Uiteindelijk kwam hij garagehouder Peter tegen in de kroeg. De ondernemer vond het wel 'een interessante klus'. Uiteindelijk is de garagehouder er een jaar mee bezig geweest. Wel heeft het hem wat slapeloze nacht gekost. "Ik had natuurlijk geen voorbeeld, dus ik moest alles verzinnen en uitproberen", vertelt Peter. "En alles moest veilig zijn."

De zaag erin

Het uitgangspunt, een afgeschreven auto, had Peter nog wel staan in zijn garage. Het werd een oude Volvo V70. Maar hoe maak je daar een compacte oefenauto van?

Om te beginnen werd er flink aan gezaagd. De neus en de achterste helft van de koets waren niet meer nodig. Daarna werd de auto op een frame gezet om hem op een realistische instaphoogte te brengen. 

Een doorgezaagde auto vormde de basis voor de oefenauto - Foto: NH Media

Om het geheel toch een beetje het uiterlijk van een auto te geven, liet de handige garagehouder twee levensgrote 3D-stickers drukken. De stickers zijn op de voor- en achterkant geplakt, zodat het net lijkt of er een klein model auto staat. 

"Ik had geen voorbeeld, ik moest alles verzinnen, ik heb er echt veel slapeloze nachten van gehad"

Peter van de Laar, garagehouder

Deze week is de oefenauto door Heliomare feestelijk in ontvangst genomen. Voortaan hoeven patiënten niet meer naar buiten om het in- en uitstappen van een auto te oefenen. Deze beweging is een belangrijke activiteit in het dagelijks leven, om die reden is het ook onderdeel van de revalidatie bij Heliomare. 

"Hier gaan veel mensen plezier van hebben en...de volgende apk is pas over twintig jaar

Ed Nieuwland, bedenker van de oefenauto

De auto krijgt een vast plekje in het centrum, maar kan eventueel ook verplaatst worden. Er zitten kleine wieltjes onder waarop de cabine kan rollen. "Hij past zelfs in de lift", zegt Peter trots. "Hier gaan heel veel mensen de komende jaren plezier van krijgen", weet Ed. "En bijkomend voordeel.... de volgende apk is pas over twintig jaar". 

De oefenauto in wording - Foto: NH Media

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]