Ga naar Content

Huizenruil populair in de provincie: "Onbeperkt op vakantie voor 160 euro per jaar"

Jolanda uit Huizen ging afgelopen jaar maar liefst vijf keer op vakantie. Kosten? 160 euro. Het idee is simpel: gewoon ruilen van huis met iemand die bijvoorbeeld in Hamburg of Brugge woont. In Noord-Holland wordt deze vakantievorm, de 'huizenruil', steeds populairder. 

Geruild met huis in Hamburg - Foto: NH Media

Steeds meer Noord-Hollanders zien een huizenruil wel zitten: platform HomeExchange meldt dat er 25 procent meer huizenruilen zijn gepland ten opzichte van 2023 in dezelfde periode, goed voor 31.917 overnachtingen. 

In andere Europese landen is deze vakantievorm al langer populair. ''Nederlanders waren vrij lang wat terughoudender,'' zegt een woordvoerder van HomeExchange, het platform waar veel vakantiegangers gebruik van maken. 

''Een hotelkamer zouden we daar nooit kunnen betalen''

Jolanda, HomeExchange lid

Jolanda begrijpt wel dat de populariteit toeneemt: "Wij kiezen voor een huizenruil omdat het zoveel leuker is om in een huis te verblijven dan in een hotel. Mijn dochter houdt enorm van dieren. Met een filter op de site zoeken we naar huizen met dieren. Laatst hadden we een huis met kippen, toen hadden we iedere ochtend onze eigen eitjes. Dat soort verschillende ervaringen maakt het geweldig."

De favoriet onder de vijf reizen was Hamburg: "Middenin de stad. Een hotelkamer zouden we daar nooit kunnen betalen, op deze manier kan dat gewoon. Zeven nachten. Voor 160 euro per jaar kun je onbeperkt op vakantie."

Het platform maakt gebruik van een puntensysteem. Je krijgt punten per dag dat je je huis aan iemand 'uitleent'. De hoeveelheid punten die je krijgt, hangt af de woningwaarde. Wanneer je een huis hebt gevonden, maar die bewoners willen niet in jouw huis, kun je 'betalen' met de punten. Van die punten kunnen de bewoners ook een ander huis uitzoeken. Hierdoor is een directe ruil niet per se nodig.

Tekst gaat verder onder foto

Geruild met huis in Brugge - Foto: NH Media

Gratis verblijf aan Central Park

Volgens Jolanda heeft het puntensysteem ook een keerzijde. Sommige leden zetten bijvoorbeeld hun agenda het hele jaar open, ook al is hun huis niet het hele jaar beschikbaar. Ze hopen dan op een parel van een huizenruil waar ze hun agenda wel écht vrij voor willen houden. 

"Om tot een ruil te komen, moet ik soms wel twintig berichtjes sturen. Je benadert dan mensen waarvan de agenda openstaat, maar die blijken dan toch niet beschikbaar te zijn. Hiervoor deed je echt een huizenruil, en zette je de agenda open op een datum dat je echt wou ruilen. Dan kwam je in elkaars huis. Door het puntensysteem is het contact onderling veel minder."

Commerciëler

De woordvoerder van HomeExchange zegt ondanks de groei niet commerciëler te willen worden: "We blijven dezelfde prijzen hanteren. Je betaalt maar één keer je lidmaatschap, vervolgens mag je zoveel ruilen als je wil."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.