Ga naar Content

Woede in de rechtszaal na fataal ongeluk Anouk (22) in Berkhout: "Wij hebben zwaarste straf"

"Door jouw roekeloos handelen is Anouk dood. En hebben wij de zwaarste straf gekregen." Hevig geëmotioneerd richtte de vader van de verongelukte Anouk (22) zich vandaag in de rechtszaal tot de nu 27-jarige T.L. uit Hoorn. Hij zou, samen met Anouk, zonder rijbewijs te hard hebben gereden in een onverzekerde auto zonder APK. Justitie eiste dinsdag 7 maanden gevangenisstraf en drie jaar rijontzegging. 

Foto ter illustratie - Foto: Adobe Stock

In de nacht van 10 oktober 2020 worden de ouders van Anouk gewekt door de politie. Even daarvoor heeft hun dochter samen met L. een eenzijdig ongeluk gehad, toen hij de macht over het stuur verloor en uiteindelijk tegen een boom botste. Zeer waarschijnlijk met te hoge snelheid.

"De achterkant van de auto gleed naar links en we belandden in de berm", haalde de verdachte uit Hoorn het fatale moment nog eens terug. "Anouk schreeuwde nog mijn naam, ik stuurde naar links en toen was het ongeval gebeurd."

Beiden raken zwaargewond, Anouk overlijdt vijf dagen later aan haar verwondingen, waaronder zeer zwaar hersenletsel en vele breuken. Slechts 22 jaar oud is ze geworden. Haar overlijden zorgt voor veel verdriet bij de achterblijvers, maar ook voor een hoge mate van boosheid en onbegrip richting de bestuurder.

'Stomme beslissing'

Het rijbewijs van de verdachte T.L. werd in 2018 al ingevorderd vanwege het rijden onder invloed. Zijn BMW was toen niet APK-gekeurd én niet verzekerd. Twee jaar later weerhield hem het er niet van om weer onder invloed in dezelfde ongekeurde en onverzekerde BMW te stappen. Met alle gevolgen van dien. "Het was een stomme beslissing. Ik heb er heel veel onder geleden, nog steeds. Iedere dag, ieder minuut", zegt hij nu.

Lange tijd ging het in de rechtbank van Alkmaar over de snelheid waarmee T. zou hebben gereden. Getuigendeskundigen van de politie en het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) denken na aanvullend onderzoek dat de auto tussen de 70 en 80 kilometer per uur moet hebben gereden, waar een maximum van 50 is toegestaan.

"Jij droeg verantwoordelijkheid voor onze prinses"

Vader van Anouk (22) in zijn slachtofferverklaring tegen de verdachte

"Jij had een keuze. Wat deed je in hemelsnaam in een auto?", zei de vader van Anouk fel in zijn slachtofferverklaring. "Jij droeg verantwoordelijkheid voor onze prinses." Volgens T. wist Anouk dat hij geen rijbewijs had. De voorzitter van de rechtbank reageerde fel. "U zat toch achter het stuur?" 

Volgens justitie heeft hij na het fatale ongeval in Berkhout ook nog achter het stuur gezeten en is hij ook aangehouden. De verdachte ontkent dit. "Ik heb toen niet gereden. Ik heb sindsdien nooit meer gereden." 

Ook Romy - de beste vriendin van Anouk - richtte zich tegen de verdachte uit Hoorn. "Je hebt niet alleen het leven van Anouk afgenomen, maar ook een groot deel van mijn leven. Wij waren één, nu moet ik zonder haar verder."

'Een nietsnut'

Volgens T. hadden hij en Anouk een relatie, Anouks vader betwist dat. "Anouk was een lieve en sociale meid. Daar is zij het slachtoffer van geworden. Jij bent in onze ogen een nietsnut. Hoe kun je met jezelf leven?"

De officier van justitie zag onvoldoende aanknopingspunten om van roekeloos rijgedrag te spreken. "Maar is er wel zeer onvoorzichtig gereden. En veel te hard, zonder rijbewijs en onverzekerd. Alsof de regels voor hem niet golden. Er is een zeer hoge mate van schuld." Naast de gevangenisstraf en de rijontzegging eiste ze ook een boete van 750 euro voor het onverzekerd rondrijden. Op 18 juni doet de rechter uitspraak. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]