Ga naar Content

Zijn vader wilde hem thuis houden, maar Samuel smeekte net zo lang tot hij naar Nederland mocht

Hij was nog maar 11 jaar, toen hij met zijn grote zus naar Nederland kwam. Samuel Negatu (62) streek uiteindelijk neer in Haarlem, waar hij in zijn Ethiopisch restaurant dagelijks het eten maakt uit zijn vaderland. Op de Grote Markt in Haarlem ontmoette hij Hakim Traïdia, met wie hij nu meer dan 40 jaar bevriend is. In Hakim Ontmoet vertelt hij hoe hij in Nederland belandde.

Sam zingt met Hakim - Foto: NH Media

Zijn vader wilde hem eigenlijk thuis houden, maar Samuel smeekte net zolang tot hij met zijn grote zus mee naar Nederland mocht. Via een Nederlandse arts die in Ethiopië werkte, was er contact gelegd met een gezin dat hen wilde adopteren. Drie jaar later stierf zijn vader en nog wat later overlijdt ook zijn moeder. Samuel keert voor een keer terug naar zijn vaderland, waar zij dan al begraven is.

Muziek en bescheidenheid

Opgroeiend in Nederland ontwikkelt Samuel z'n politieke bewustzijn. Hij demonstreert tegen apartheid en vindt herkenning in de muziek van Bob Marley, die het onrechtvaardig lijden van mensen bezingt.

Samuel zingt jarenlang de muziek en begeleidt zichzelf daarbij op gitaar. Hij verdiept zich ook in de geschiedenis van Ethiopië, van de vroegste geschiedenis tot de Haile Selassie, de laatste keizer. In zijn Haarlemse restaurant is die Ethiopische geschiedenis overal zichtbaar.

Samuel is bescheiden en beleefd. Dat zit in de Ethiopische aard, zegt hij. Een verschil met hier: "Nederlanders zijn juist groot geworden door hun mondigheid. Misschien moeten Ethiopiërs dat ook leren."

Lees ook

Hakim Ontmoet

Hakim Traïdia houdt van mensen. Waar hij ook komt, hij raakt altijd aan de praat. In deze serie ontmoet hij acht bijzondere mensen, van verschillende culturele achtergronden. 

Ergens in hun leven zijn ze in Nederland beland. Tijdens de ontmoeting horen we waarom dat is en waarin Nederland verschilt van hun geboorteland. Ook lijken we meer op elkaar dan we soms denken.

Je vindt alle ontmoetingen van Hakim op de themapagina