Ga naar Content

Buitenlandse studenten onder de indruk van fietsstad Almere

Almere is een bijzondere fietsstad. Dat concluderen studenten Mobiliteit uit diverse Europese landen. De studenten uit onder meer Zwitserland en Duitsland fietsten maandagmiddag tijdens de Wereld Fiets Dag in een lange stoet vanaf Windesheim in Almere Stad naar de Cultuurdome in Almere Buiten.

De studenten deden dat om andere mensen aan te sporen vaker de fiets te pakken. En dat kan bij uitstek in Almere, zegt docent en onderzoeker Mobiliteit Kas van 't Loo. "Er zijn overal vrijliggende fietspaden. De infrastructuur is echt goed voor fietsers."

Juist vanwege die aantrekkelijke fietspaden kwamen studenten uit onder andere het Zwitserse Bern naar Almere om een fietstocht te maken. Onderweg stonden ze meerdere malen stil, waarbij een verkeerskundige uitleg gaf over de Almeerse fietspaden.

Goed ontwikkeld maar ook saai

Een Zwitserse studente was erg onder de indruk. "De infrastructuur is echt goed ontwikkeld en de wegen zijn ook goed onderhouden."

Een Duitse student plaatst wel een kanttekening: "Enerzijds is dit een droom, anderzijds zijn de fietspaden lang en saai."

De fietsstoet is een onderdeel van een projectweek die georganiseerd wordt door Hogeschool Windesheim. De gehele week verblijven de internationale studenten in Almere en wonen ze allerlei gastcolleges over fietsmobiliteit bij.

Fiets of auto

Hoewel Almere dus volgens de studenten een prima fietsstad is, wordt er toch nog te weinig gebruik van gemaakt, zegt docent Kas van 't Loo. De meeste Almeerders pakken toch nog de auto. "Misschien komt dat doordat Almere vrij uitgestrekt is. Ook zijn er fietspaden die mensen als onveilig ervaren."

Van 't Loo hoopt dat steeds meer mensen op de fiets stappen en dat het veiliger wordt voor de Almeerders. "Als we die drempel aanpakken dat het veiliger wordt, dan weet ik zeker dat meer mensen de fiets pakken."

De fietstocht verliep trouwens niet zonder schade. Eén van de studenten kreeg een lekke band.