Ga naar Content

Amsterdammers mogen ontwerp omgeving Nationaal Monument Slavernijverleden inzien

De openbare ruimte rondom het Nationaal Monument Slavernijverleden werd laatste jaren vooral gebruikt als hangplek. Het stadsdeel wil daar verandering in brengen en daarom is er 3 miljoen gereserveerd voor de grote opknapbeurt. Vandaag kunnen omwonenden, ondernemers en geïnteresseerden een voorlopig ontwerp komen bekijken in het Oosterpark.

Nieuwe ontwerp Nationaal monument slavernijverleden - Foto: AT5

In de afgelopen 22 jaar is de ruimte rondom het monument vooral gebruikt als hangplek. De overlast werd zo ernstig dat het stadsdeel de afgelopen jaren besloot alle bankjes weg te halen. Met een nieuw ontwerp wil stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege dat het monument beter benut wordt.

"De plek rond het monument moet straks meer ruimte bieden voor bezoekers tijdens de jaarlijkse nationale herdenking en andere bijeenkomsten door het jaar heen", zegt Vroege. "Een rustige, respectvolle plek, die uitnodigt tot nadenken. Ook willen we dat deze plek beter aansluit bij het parkontwerp van Leonard Springer, de architect van het Oosterpark. Ook wordt een oude ingang opnieuw geopend waardoor de zichtlijnen en looproutes naar het monument verbeteren."

Niet alle parkbezoekers zien de schoonheid die Vroege voor zich ziet. "Het lijkt wel een kattenbak, ik zie de drollen al liggen. Nee helemaal niks dit nieuwe ontwerp, weg ermee." Bovendien vragen bewoners zich af of de hangproblematiek met het nieuwe ontwerp wordt opgelost: "Ik denk dat mensen hier gaan zitten blowen, dat doen ze verderop ook al dus waarom hier niet?"

Maar er zijn ook bezoekers die het wel zien zitten: "Mooi, ik denk dat al je het zo inricht, dat mensen hier met meer respect mee omgaan. De hangers zullen wel ergens anders gaan zitten." Aldus twee joggers. Vroege verwacht bovendien dat de stenen zitbank, in tegenstelling tot de voormalige bankjes, geen ideale hangplek wordt: "Als je lang op dat steen blijft zitten krijg je koude billen."

"Het is belangrijk dat er een waardige plek komt om te herdenken"

Urwin Vyent, directeur NiNsee

Urwin Vyent, directeur van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), is blij met de nieuwe inrichting: "Het is belangrijk dat er een waardige plek komt om te herdenken. Als de plek meer allure heeft zullen er ook meer mensen komen. We willen het ook gebruiken als educatieplek voor scholen en jongeren, daar hoort een goede uitstraling bij."

"Ik wist niet eens dat hier een monument was, dus het lijkt mij wel goed als het wat meer aandacht krijgt", zegt een voorbijganger. "Misschien komen er mensen hangen, maar ik denk toch vooral om te herdenken."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]