Ga naar Content

Amsterdamse boekhandelaar vreest dat lezen door belastingplannen te duur wordt

Het onbegrip over de aangekondigde twaalf procent btw-verhoging in onder meer de cultuur- en sportsector groeit met de dag. Ook boekhandelaar Sjoerd Hoogstins stond met zijn oren te klapperen toen 'ie het nieuws vernam. "We leven in een tijd waarin steeds minder mensen lezen en het taalniveau bij kinderen daalt. Ik vind het een vreemde keuze", zegt Hoogstins. 

Onbegrip bij de Amsterdamse boekhandelaar Hoogstins over de dreigende btw-verhoging op boeken - NH Nieuws

Met de btw-verhoging in de cultuur-, de sport-, de horeca- en de mediasector willen de regeringspartijen zo'n 900 miljoen euro aan extra belastinggeld ophalen. Dat zou betekenen dat de btw op een boek van 9 naar 21 procent stijgt. "Door inflatie en papierprijzen kósten veel romans al vijfendertig euro", zo vertelt Hoogstins. "Als die prijs dan straks stijgt naar de veertig euro, worden boeken minder toegankelijk voor iedereen."

Groeiend verzet

Overigens is Hoogstins nog niet overtuigd dat die aangekondigde btw-verhoging er ook daadwerkelijk gaat komen. "Ik moet het nog zien dat het gaat gebeuren", aldus de ondernemer. "Als je nu ziet hoe het hele land in protest komt. Er zijn ook al meer dan 200 duizend handtekeningen verzameld. Heel veel mensen zijn er tegen en ik heb nog weinig mensen gehoord die er vóór zijn."

"Als je ons land goed wil houden, investeer dan in je eigen cultuur"

Sjoerd Hoogstins, eigenaar boekhandel

Zijn boodschap aan het nieuwe kabinet luidt: "Jullie willen toch altijd zo trots op Nederland zijn, Nederland een gaaf land vinden?", aldus Hoogstins. "Ik zou zeggen, als je ons land mooi en goed wil houden, investeer dan in je eigen cultuur."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]