Ga naar Content

Flevoland geeft groen licht voor miljoenensteun tegen problemen op het stroomnet

Foto: RPO

De provincie trekt 2,2 miljoen euro uit voor een subsidieregeling, waarmee vooral ondernemers een bijdrage kunnen krijgen om de gevolgen van netcongestie tegen te gaan. Een meerderheid van Provinciale Staten heeft hiermee woensdagavond ingestemd.

Door te weinig capaciteit op het stroomnet heeft Flevoland nog zeker tot 2030 te maken met problemen. Zo kunnen bedrijven of woningen niet altijd een aansluiting krijgen.

De provincie denkt dat technische oplossingen zoals batterijen, het slim opwekken en delen van energie iets aan de tekorten kunnen doen. De subsidie moet ondernemers of initiatiefnemers helpen om hun plannen te realiseren. De subsidie komt waarschijnlijk per 1 juli beschikbaar.

1,2 of 2,2 miljoen?

Voordat een meerderheid van Provinciale Staten instemde met de regeling, was er wel discussie over hoeveel geld er in de subsidiepot moet zitten. De VVD vond 1,2 miljoen euro aanvankelijk wel voldoende en wilde de resterende 1 miljoen euro het liefste behouden voor zonne-energie op daken en snipperstukjes landbouwgrond.

De BBB rekende de VVD voor dat met een aanvraag van 100.000 tot 150.000 euro per initiatief de subsidiepot al na acht tot tien aanvragen leeg zou zijn. Daarom is de 2,2 miljoen euro gewenst die het college van Gedeputeerde Staten voorstelt.

"2,2 miljoen is een hoop geld, maar op het totaal van de benodigde investeringen om netcongestie aan te pakken is het een druppel op de gloeiende plaat, aldus Gedeputeerde Harold Hofstra.