Ga naar Content

Alkmaar gaat honderden jaren terug in de tijd met Kaeskoppenstad

Wie zin heeft in een reis terug in de tijd kan dit weekend terecht in Alkmaar. Of laten we zeggen: Alckmaer. De klok wordt teruggezet naar de 16e eeuw tijdens Kaeskoppenstad. Veel vrijwilligers zijn verkleed en lopen erbij alsof uit een tijdmachine zijn gestapt. 

Honderden jaren terug in de tijd met Kaeskoppenstad - Streekstad Centraal

Kaeskoppenstad is Alkmaar in de 16e eeuw. De tijd van Willem van Oranje, Maarten Luther en Filips II van Spanje. Het is een hele organisatie, vertelt Wendy Broomans van Kaeskoppenstad aan mediapartner Streekstad Centraal

"Er zijn natuurlijk een heleboel elementen in de binnenstad die er toen niet waren. We dekken verkeersborden af en leggen stro neer. Daarvoor moeten ook de putdeksels afgedekt worden, zodat het stro niet de putten verstopt."

Tekst gaat verder onder de foto.

De straffen waren in de zestiende eeuw heel anders dan vandaag de dag - Foto: Streekstad Centraal

Het is een bekend recept. Al vijftien edities lang, toch is ook deze keer het een en ander veranderd. "De route is dit jaar net weer omgedraaid", vertelt Broomans. De route begint weer aan het Fnidsen. "Waar die ooit in de eerste jaren van Kaeskoppenstad ook begon. Mensen genieten er heel erg van, omdat het echt het hart van de oude binnenstad is."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Streekstad Centraal

Tijdens het evenement lopen er zo'n 750 verklede figuranten door de stad. "Het is de veertiende keer, dus heel leuk", zegt een figurant. "Ik kan ook niet anders. Dronkenlap veertien keer."

Naast de figuranten valt er dit jaar ook iets anders te zien. Een metershoge replica van een zaagmolen staat op het parcours. Het is de uitvinding van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest. "Hij heeft veel betekend voor Nederland, omdat veel schepen sneller gemaakt kunnen worden", weet Broomans. "Dat was natuurlijk een hele goede boost voor de handel." 

Tekst gaat verder onder de foto.

Het Kaeskoppenstad-bouwteam werkte maandenlang aan de zaagmolen - Foto: Streekstad Centraal

"Heel apart", zegt een voorbijganger. "Nog nooit eerder meegemaakt en ik woon hier al dertig jaar." Een andere vrouw: "Ik heb er zo geen spijt van. Dit is zo leuk om te zien. Echt bijzonder."

Net als veel andere evenementen valt of staat Kaeskoppenstad bij het enthousiasme van vrijwilligers. Vaak zijn de onbetaalbare krachten al jaren betrokken. "Het gaat om jullie, dat is wat er gebeurt", zegt een van de figuranten. "De interactie met het publiek."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]