Ga naar Content

Stekeblind of doof en dan toch samen met 'onbeperkte' mensen genieten van theater

Marjolein is stekeblind, zoals ze het zelf recht voor z'n raap zegt. Ze redt zich prima, maar een avondje theater is voor haar meestal niet leuk. Want zeg nou zelf, als je niets ziet van wat er op het toneel gebeurt, dan mis je toch meer dan de helft van de voorstelling. Nu helpt ze regisseurs en theatermakers de komende weken in het productiehuis van theater De Schuur in Haarlem om daar verandering in te brengen. 

Marjolein van den Broek uit Gelderland is samen met onder andere Erika Zeegers uit Zandvoort lid van het expertteam dat is samengesteld.  Erika is tolk gebarentaal. Ze heeft geen beperking, maar is van grote waarde voor de regisseurs en acteurs als het gaat om het vertalen van dialogen. 

Want een tolk naast het podium is een goede ontwikkeling, maar een dove acteur die met een horende acteur een scene speelt is veel inclusiever.  En blindengeleidelijnen en rolstoelhellingen zijn volgens Erika hartstikke goed en nodig, maar er is meer nodig, vindt ze.

Audioscriptie

Zo is tijdens het schrijven van het script belangrijk om audioscriptie mee te nemen. "In een scene kan iedereen die kan zien dat er op toneel twee vage figuren staan. Maar als dan ook beschreven wordt en je als je blind bent hoort 'het is heel vaag, twee figuren', dan geef je het blinde publiek precies dezelfde informatie als het ziende publiek. En dan heb je als blinde het idee, ik krijg hetzelfde mee als iedereen."

De wekenlange workshops, brainstormsessies en repetities worden komende woensdagavond op het toneel gebracht in een drie uitvoeringen in De Schuur. En dan mag het publiek, ziend, blind, doof of in een rolstoel, laten weten of het is gelukt: een theaterstuk waar iedereen tegelijk van kan genieten. 

Het project Creative Access Lab is opgezet door New Pack, een stichting die organisaties op allerlei manieren bijstaat om inclusiever te worden, in samenwerking met Toneelschuur Producties. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]