Ga naar Content

Spannende uren voor blinde Nathan: plots rent zijn blindengeleidehond weg en blijft spoorloos

Een grote zoektocht door heel Heemstede gisteren en vanochtend naar blindengeleidehond Sam. De blonde labrador rende weg en bleek daarna spoorloos verdwenen. Een ramp voor Nathan, maar gelukkig loopt het goed af.

Foto: Rina Stroomer

Nathan (39) woont in Heemskerk en ging gistermiddag op bezoek bij zijn moeder, Rina Stroomer, in Heemstede. "We waren de hond aan het uitlaten en hij was los", vertelt ze. "Nathan heeft Sam al 7 jaar en dat gaat altijd goed en dat leek gister ook zo. Hij rende rond, keek af en toe naar Nathan en kwam wat lekkers halen."

Er is ook een speelveldje waar twee kindjes aan het spelen waren. "Een jongetje rende achter Sam aan, ik vond dat helemaal niet bedreigend en dat zou hem normaal ook niet triggeren", zet Rina. Maar de hond zette het op een lopen en verdween over een bruggetje. Ria dacht Sam vanaf het bruggetje wel te kunnen zien, maar niets bleek minder waar. 

Tekst gaat door onder de foto 

Foto: KNGF Geleidehonden

Het werden spannende uren. Nathan heeft uren op een bankje gezeten in de hoop dat Sam weer terugkwam en Rina is gaan zoeken in de omgeving en vroeg aan iedereen die ze tegenkwam of ze een loslopende labrador hadden gezien. "Zoveel mensen hebben uitgekeken naar Sam." Ook de dierenambulance kwam helpen zoeken, iets wat Rina erg op prijs stelt. 

De hond betekent veel voor haar zoon. "Het is een blindengeleidehond, hij is zonder hond niet mobiel", zegt Rina. "Daar denk ik vooral aan, maar het zijn ook de beste maatjes. Dat is het allerbelangrijkste. Die twee zijn zo op elkaar ingespeeld. Het is natuurlijk een werkverband, maar ook daarbuiten. Waar Nathan is, is Sam ook altijd en hij komt steeds even knuffelen."

Tekst gaat door onder de foto 

Foto: Rina Stroomer

Een groep vrijwilligers heeft vanmorgen gezocht, er zijn affiches opgeplakt en de omgeving is van boven bekeken met een drone, met resultaat. "Hij is terecht", zegt een woordvoerder van KNGF Geleidehonden rond 11.30 uur. "Hij stond in het riet met zijn pootjes in het water. Hij wordt nu onderzocht." 

Bruggetje 

Rina en Nathan zijn enorm opgelucht en blij. "Hij is gevonden in het water bij het bruggetje waar we hem voor het laatst hebben gezien. We zijn er gisteren wel honderd keer langsgelopen", zegt Rina, maar door het hoge riet hebben ze hem niet gevonden. Sam werd vanmorgen door mensen in een bootje, vanaf het water, gezien en zij haalden hem uit het water. "Ik ben die mensen zo super dankbaar", benadrukt Rina. 

Hond Sam was onderkoeld, maar kreeg direct warme dekens. "We gaan straks naar de dierenarts om hem toch even na te laten kijken, hij heeft toch 24 uur in het water gelegen." De hereniging met Nathan heeft de hond goed gedaan. "Hij is heel alert en blij." 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]