Ga naar Content

Al dertig jaar tekent Stefan uit Haarlem strips: "Je creëert je eigen wereld"

Al zeker dertig jaar maakt Stefan de Groot uit Haarlem striptekeningen. Vandaag - tijdens de Haarlemse Stripdagen - konden Haarlemmers live meekijken tijdens het tekenen van het nieuwe stripboek van De Groot. Dit gebeurde vanuit de iconische Jopo de Pojo stripwinkel in de Kleine Houtstraat.

Foto: NH Media

Vanuit heel Europa kwamen bezoekers naar de Haarlemse Stripdagen, die gisteren al van start ging. De liefde voor stripboeken begrijpt De Groot als geen ander. "Het verschil met strips is dat je wat langer op een plaatje kan hangen", legt de striptekenaar uit. "Film dicteert gewoon hoe lang iets in beeld is, maar als je een strip leest, kun je nog even de tijd nemen. Je kunt eigenlijk zelf het tempo bepalen hoe snel je iets tot je neemt."

Het maken van een nieuwe strip begint vaak met een figuurtje, maar soms ook met een tekst. "Je creëert zo je eigen wereld, waarin je je helemaal kan verliezen." Als striptekenaar ben je eigenlijk de regisseur en cameraman van het beeldverhaal, vertelt De Groot. "Je bepaalt ook het tempo van het verhaal en wat de uitsnede is. Dat is heel leuk."

Kleinere wereld

De Groot zegt dat hij - ondanks de grote opkomst bij de Haarlemse Stripdagen - merkt dat de wereld van stripboeken krimpt. "Het verplaatst zich een beetje van boeken naar online." Daardoor laat de striptekenaar zich zeker niet uit het veld slaan. De Groot doet daarnaast andere dingen; zo maakt hij ook animatie en is betrokken bij verschillende exposities. "Het gaat om verhalen vertellen. Je moet niet te veel blijven hangen in de oude manier, maar met de tijd meegaan."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.