Ga naar Content
Een woonstraat is omzoomd met bakstenen huizen en groene struiken. Aan weerszijden van de weg staan geparkeerde auto's en de lucht is bewolkt. Een rode auto staat prominent op de voorgrond geparkeerd en langs het trottoir is een straatlantaarn zichtbaar.
Amsterdam

Meeste miljoenenwoningen staan in Amsterdam, Diepenbrockbuurt is het duurst

30 mei 2024, 10.04 uur · Aangepast 3 juni 2024, 11.38 uur
Door: AT5 · Foto: AT5

Amsterdam kent de meeste miljoenenwoningen van Nederland, dat stelt databedrijf voor de vastgoedmarkt Calcasa in een rapport. Zo staan er in de stad ongeveer 20.000 woningen met een waarde van een miljoen euro of hoger. De Diepenbrockbuurt in Zuid is de duurste buurt van het land. De Oranje Nassaulaan steekt met kop en schouder uit als een na duurste straat van Nederland: een woning kost hier gemiddeld 2.6 miljoen euro. 

In Amsterdam kent de Keizersgracht het grootste aantal miljoenenwoningen in één straat; bijna 600 woningen. De Keizersgracht staat samen met de Prinsengracht (bijna 500 miljoenenwoningen), Valeriusstraat (ruim 350 miljoenenwoningen), Herengracht (ruim 300 miljoenenwoningen) en de Johannes Verhulststraat (ruim 250 miljoenenwoningen) in de top vijf duurste straten in de stad.

Stijging 

Onderzoek van Calcasa toont aan dat het aantal miljoenenwoningen in Nederland is in de afgelopen tien jaar van enkele duizenden naar bijna tweehonderdduizend gestegen. Amsterdam heeft in absolute zin de grootste stijging ondergaan. "In de hoofdstad staat op dit moment, met 20.000 miljoenenwoningen, ongeveer 10 procent van het totaal in Nederland. Ter vergelijking: in 2013 stonden nog slechts 4.000 miljoenenwoningen in de hoofdstad."

Aandeel miljoenenwoningen naar woningsoort voor Nederland en Amsterdam in 2013 en 2023 - Foto: Calcasa

In de periode van 2013 tot 2023 zijn de miljoenenwoningen in woningsoort binnen Nederland ook flink veranderd. Zo gaat het vaak niet meer om vrijstaande miljoenenwoningen. "In Amsterdam is de verschuiving van het type woning het meest opvallend. Het aandeel van beneden- en bovenwoningen is tegenwoordig meer dan twee keer zo groot als vrijstaande woningen", aldus het databedrijf.

Zo kende 2013 een percentage van 18 procent aan vrijstaande woningen en 26 procent beneden- en bovenwoningen in Amsterdam. Vorig jaar zakte het aantal vrijstaande woningen in Amsterdam naar 17 procent. Het aantal beneden- en bovenwoningen steeg naar 46 procent. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]