Een op de veertien jongeren in de regio Amsterdam voelt zich 'meestal ongelukkig'. Dat blijkt uit cijfers van de GGD. Daarmee is het landelijk gezien, samen met Groningen en Flevoland, de regio waar jongeren het vaakst ongelukkig zijn. De cijfers komen uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, een onderzoek dat landelijk werd gedaan onder 188.000 jongeren in het tweede en vierde jaar van het middelbaar onderwijs.
Het onderzoek geeft geen verklaring voor het hoge cijfer in Amsterdam. 6,9 procent hier geeft aan zich meestal ongelukkig te voelen. In Flevoland zit dat percentage op 6,8 procent en in Groningen op 7,1 procent.
Volgens een woordvoerder van de GGD regio Amsterdam brengt het leven in een grote stad extra uitdagingen met zich mee als het gaat om mentale gezondheid: "Er zijn meer stressfactoren en minder plekken waar je tot rust kunt komen dan in een landelijke omgeving." De GGD in Amsterdam ondersteunt daarom ook scholen om binnen het onderwijs te werken aan mentale gezondheid.
In de regio Kennemerland voelt 5,7 procent van de jongeren zich meestal ongelukkig. Dat is in de provincie, na Amsterdam, de slechtst scorende regio. De GGD regio Zaanstreek/Waterland heeft het laagste percentage jongeren dat zich meestal ongelukkig voelt; 4,3 procent.
Volgens de landelijke GGD blijven jongeren in het algemeen tobben met hun mentale en fysieke gezondheid. Bij de vorige meting in 2021 was dit achteruit gegaan ten opzichte van de meting in 2019. Dit werd geweten aan de gevolgen van de coronapandemie. Maar volgens de GGD zijn de slechtere cijfers ondanks het verdwijnen van corona wel gestabiliseerd.
Veel stress
Veel jongeren geven aan meer stress te ervaren, met name door school en huiswerk. Landelijk geeft 13 procent van de jongeren aan dat het gebruik van TikTok, Instagram, Snapchat en andere sociale media problematisch is en bijdraagt aan een ongelukkig gevoel. Ook is het aantal jongeren dat in de laatste drie maanden online of op school is gepest met 7 procent toegenomen.
Tip ons!
💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!
📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.
Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.
Op de hoogte blijven?
🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.