Ga naar Content

Geliefde Amstelveense kapper Jan overlijdt plotseling in eigen zaak

Amstelveners rouwen om de geliefde herenkapper Jan Bartels. Hij kreeg gisteren in zijn eigen kapperszaak - waar hij meer dan zestig jaar werkte - een hartstilstand en overleed even later in het ziekenhuis. De condoleances stromen inmiddels binnen. 

Kapper Jan Bartels - Foto: Barbershop Jan Bartels

Dochter Monique en nichtje Esther laten het verdrietige nieuws weten via de Facebook-pagina van de kapperszaak. Daar stonden zij jarenlang zij aan zij met Jan te knippen. "Jan was erg geliefd bij iedereen, zijn hart lag in de kapperszaak en bij al zijn klanten die hij meer als vrienden zag. Jan is gestorven in zijn zo geliefde kapperszaak", schrijven ze.

Nooit ruzie

"Ik stond al 40 jaar naast hem. Het is zo  bijzonder om zolang met je vader samen te mogen werken", voegt Monique daar in gesprek met NH nog aan toe. "We kenden elkaar door en door en hebben nog nooit één minuut ruzie gehad."

Voor goede vriend Yoram Cyklik komt het onverwachtse overlijden van Jan als een schok. Hij zag hem als 'een tweede vader', vertelt de Amstelvener aan NH. "Net na twaalven sprak Jan gisteren nog een bericht in op mijn voicemail: hoe gaat het? Bel me maar niet terug hoor, ik bel je vanavond even! Veertig minuten later overleed hij."

Tekst gaat verder onder de foto's.

Net als veel andere Amstelveners komt Yoram al van jongs af aan in Barbershop Jan Bartels aan de Lindenlaan. "Eerst werd ik nog door zijn vader geknipt. Ik weet nog goed dat mijn moeder me op het kussen moest helpen." Met zijn eigen vader heeft Yoram nooit goed contact gehad. Al snel nam zijn 'grappige kapper' die rol min of meer op zich.  

'Bulderende lach'

"Hij werd een vertrouwenspersoon in mijn leven." Later ontwikkelde de relatie zich meer tot vriendschap. Yoram ging regelmatig even langs bij 'ome Jan' in de kapperszaak en zat daar dan uren met hem te kletsen. "Hij hield van moppen tappen en had echt zo'n bulderende lach."

Jan's herenkapsalon groeide in meer dan 60 jaar tijd uit tot een begrip aan de Amstelveense Lindenlaan. Op zijn 83e stond Jan nog altijd te knippen. Menig Amstelveens burgemeester kreeg van hem een nieuwe coupe aangemeten. Met Jan van Zanen (huidig burgemeester Den Haag) werd hij zelfs goede vrienden. Van Zanen schreef een jaar geleden nog in zijn burgemeestersblog de verjaardag van de voor hem inmiddels 'legendarische' kapper te vieren.

Maar ook voor de 'gewone' Amstelvener had Jan altijd wel een plekje in zijn kapperstoel. Op Facebook worden vandaag dan ook volop herinneringen gedeeld: "Kleine jongen was ik en samen met mijn vader en grotere broer naar de kapper. Jaar in jaar uit", schrijft iemand. Een ander: "Mijn allerliefste buurman. Nooit meer grappen aan mijn raam. (...) Ik ga hem zo vreselijk missen!"

"Hij was een soort maatschappelijk werker"

Goede vriend Yoram Cyklik

Yoram denkt dat Jan vooral zo geliefd was, omdat hij nooit een oordeel klaar had. "Hij was altijd voor iedereen een luisterend oor. Een soort maatschappelijk werker." Ook buiten de kapsalon was hij graag met zijn schaar in de weer om mensen blij te maken. "Hij ging langs bij mensen die te ziek waren om te komen en knipte bijvoorbeeld ook overledene, zodat ze mooi de kist in gingen."

Maar bovenal was Jan een echte familieman. Met zijn grote liefde Gerry kreeg hij dochter Monique en zoon Dennis, van wie hij kortgeleden afscheid moest nemen. "Dat heeft er zwaar ingehakt", weet Yoram.

Lust en leven

Aan kleinzoon Nino leerde Jan de kneepjes van het vak. Die is inmiddels ook zijn eigen kapperszaak begonnen. Iedereen die de kapper in hart en nieren ook maar een beetje kende wist het zeker: met knippen stopt hij nooit. Dat hij in het harnas is gestorven verbaast Yoram dan ook niets. "Knippen was zijn lust en zijn leven."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]