Ga naar Content

Doofblinde Johan bouwt er op los met LEGO: "Wil laten zien dat iedereen het kan"

Net als veel andere volwassenen hervond Johan Groskamp uit Vijfhuizen zijn liefde voor LEGO tijdens de coronapandemie. Nu bouwt hij volop vaak zelfontworpen bouwwerken met soms duizenden steentjes. Maar voor Johan is dat net wat lastiger dan andere mensen: hij werd door een aandoening doof geboren, en is inmiddels ook bijna blind.

Johans huis in Vijfhuizen staat vol met vaak zelfontworpen bouwwerken - NH Nieuws

Auto's, grachtenpanden en zelfs een Titanic-model van anderhalve meter. Dat Johan veel bezig is met zijn LEGO-hobby is goed te zien als je zijn huis binnenloopt. Veel van zijn creaties bedenkt en ontwerpt hij helemaal zelf.

Alsof dat op zichzelf niet al lastig genoeg is, doet hij dat ook nog eens grotendeels op de tast. Johan werd geboren met het syndroom van Usher, waardoor hij al zijn hele leven doof is en zijn zicht zich beperkt tot een steeds smaller wordende koker. Maar dat houdt hem allesbehalve tegen.

Steentjes sorteren en foto's kijken

In plastic bakken naast de eettafel zitten honderden zakken met netjes gesorteerde bouwsteentjes. Wanneer hij weet wat hij wil bouwen bestelt hij die zelf: "Ik moet eerst heel goed de foto bekijken, zodat ik een inschatting kan maken van hoeveel en wat voor stukjes ik nodig ga hebben."

Het bouwen zelf is daarna een kwestie van vallen en opstaan, vertelt hij via een gebarentolk: "Ik heb het ontwerp behoorlijk goed in mijn hoofd zitten, en elke verdieping controleer je of alles er uitziet zoals je in gedachten had. En als het niet klopt, doe je het gewoon opnieuw." Hij werkt nu aan een van zijn favoriete onderwerpen, een serie Amsterdamse grachtenpanden.

"Door het te bouwen kan je voelen hoe het er uitziet"

Johan Groskamp over zijn LEGO-hobby

Veel van de bouwwerken die Johan maakt komen uit zijn eigen omgeving. De oude Volkswagen Kever van zijn vader, het gebouw van de dovenstichting waar hij bestuurslid van is, maar ook het station van Vught, vlakbij zijn oude doveninternaat: "Door het te bouwen kan je voelen hoe het er uitziet, iets wat voor mensen met een visuele beperking vaak moeilijk is."

Daarmee houdt hij niet alleen zijn eigen herinneringen in leven, mocht hij zijn zicht ooit helemaal verliezen, maar geeft hij mensen die slechtziend of blind zijn de mogelijkheid om de wereld om hen heen te ervaren: "Ik wil met deze hobby graag laten zien dat iedereen het kan, ook met een zintuiglijke beperking."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]